Vogeldagboek©


Bosuil300605
Jonge bosuil (Strix aluco - Tawny Owl, juvenile) vanmiddag in het Prielenbos.
Donderdag 30 juni 2005 - Kauwennest bovenop jonge bosuilen

Elke keer als ik onverwacht tegen een vogel 'aanloop', gaat er een schok door me heen. Een adrenalinestoot? Zoals in de voormiddag toen ik door een doodstil Prielenbos wandelde - slechts een paar tuinfluiters en een tjiftjaf lieten zich horen - en ineens een uil op een tak zag zitten. Een grote, mooie, jonge bosuil met zijn gitzwarte ogen. Verscholen tussen de bladeren, het was een gelukje dat mijn oog erop viel.

Dit is ongetwijfeld de bosuil die een paar maanden geleden in het Prielenbos is geboren en ternauwernood aan de verstikkingsdood is ontsnapt. Tijdens een eigenlijk wat te vroeg uitgevoerde controle van de nestkast, hadden de mensen van het uilenringproject ontdekt dat een kauwenpaar een nest had gebouwd bovenop het legsel van de bosuilen.

Kievit300605
Ook vanmorgen deze jonge kievit (Vanellus vanellus - Lapwing) die even zijn vleugels strekte. Foto gemaakt in de Barrepolder.

Visdief300605
Deze visdief (Sterna hirundo - Common Tern) had vanmorgen op de Starrevaart een flinke lunch in de snavel.

Twee jonge bosuilen waren al doodgedrukt en ook het laatste jong zat in een dodelijke val. Het kauwennest moest worden verwijderd om het uilskuiken te redden. Vanmorgen bleek dus dat hij alle verschrikkingen doorstaan heeft en op weg is naar volwassenheid.

Vanmorgen was ik via De Wilck, waar nogal wat kneuen actief waren, naar de Starrevaart gereden. Daar onder meer 12 lepelaars, 3 zomertalingen (ik kon niet vaststellen of het om vrouwen en/of jonge vogels ging), 1 kemphaan en 2 kleine plevieren in de zuidoosthoek. Maandagavond had ik 9 kleine plevieren, waaronder een aantal jongen, gezien bij de Wilckplas. In Oosterheem heeft zich weer een flinke kolonie oeverzwaluwen gevestigd.