Lekker lenteweer is het nog niet, ik zag vandaag heel wat wandelaars en fietsers met handschoenen aan. Hoewel vogels zich goed kunnen isoleren, is het toch opvallend dat er relatief heel weinig eenden op de Starrevaart te zien zijn en dat op rietgorzen na, bijna alle rietvogels zich diep in de kragen verbergen. Ze zingen wel maar je ziet ze niet of weinig. Allemaal de beschutting opgezocht, lijkt me.
Het wemelt op het ogenblik van de huismussen in onze tuin. Voordat ze gingen broeden telde ik er meestal zo'n 15 à 20, nu met jonge vogels zo'n 30 à 40. Ook twee dode jonge vogels die in paniek voor de kat van de buren tegen het raam vlogen en hun nek braken. Die kater had uiteraard geen belangstelling voor het boutje, hij was volgevreten met kittekat, hij volgde gewoon zijn jachtinstinct en joeg daarom de vogels de doodsschrik aan.
Jonge huismus (Passer domesticus - House Sparrow, juvenile) voor de keukendeur. Hun ouders hebben nog niet gebroed in de kolonienestkasten die sinds de winter in onze tuin hangen, maar deze generatie lok ik met een zaadautomaat zodat ze de nestkasten elke dag opmerken.... Aan de gele snavelhoeken is te zien dat het een jonge vogel is. In de zomer krijgen jonge mannen hun eerste donkere borstharen en valt het verschil met hun zussen en moeders goed op.
|
|
Dit is waarschijnlijk dezelfde man torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel; same male as Friday) die ik vorige week met muis heb gefotografeerd. Ik stond op hetzelfde plekje als toen, hij stond weer te bidden (foto), pakte weer een muis en wilde weer op dezelde paal gaan zitten. Dat had ik verwacht en ik stond helemaal klaar, dichterbij en zonder telelens deze keer om mooiere foto's te kunnen maken, maar de vogel bedacht zich en ging een hek verder zijn prooi oppeuzelen.
Op plaatsen waar de wind niet kan komen of waar nu en dan een zonnetje op straalt, is het levendiger. Rond de Starrevaart in de beschutting zag en hoorde ik onder meer 2 grasmussen, diverse tuinfluiters en zwartkoppen en andere vogels. Vandaag in het onrustige riet ook geen blauwborst of snor.
Verder o.m. 2 koekoeken, 3 lepelaars, 2 oeverzwaluwen, 60 wulpen, 17 grutto's waaronder nog een IJslander, een man en een vrouw bruine kiekendief, een paartje rosse stekelstaart dat werd aangevallen door kokmeeuwen, op het schelpeneilandje heeft de Holwerd-kluut 4 pullen, daar ook een steenloper, niet zo'n gewone vogel in binnenwateren.
Langs de Kniplaan kropen deze veel voorkomende maar prachtig rode roodkopvuurkevers (Pyrochroa serraticornis - Red-headed Cardinal Beetle).
|