Veel jonge vogels zijn al uitgevlogen, andere broedvogels zijn volop bezig hun kroost te voederen. Ook vliegen steeds meer insecten ondanks het nog niet lekkere lenteweer. Hieronder een aantal foto's van vandaag, diverse andere insecten moet ik nog determineren.
Geen bijzondere waarnemingen: langs het Zwetslootpad net als gisteren een paartje tapuiten, ook een tapuit gisteren langs de noordelijke Ondermeerweg in Stompwijk. Het paartje sneeuwganzen zat weer in de Geerpolder in Zoeterwoude-Dorp. Omdat ik ervan uitga dat het escapes zijn, meld ik ze voortaan niet meer.
De afgelopen dagen heb ik foto's van torenvalken gemaakt. Wie een broedend paar torenvalken op het nest wil volgen, met live-beelden, moet eens kijken op Valkenhok!
Heggenmus (Prunella modularis - Dunnock) bij de Amaliahut met een snavel vol voedsel.
Bloedcicades (Cercopis vulnerata - Black and Red Froghopper) kan je zien in bosachtig gebied. Het is een algemene soort.
|
|
Orchideeën zijn zeldzamer. Ik heb voor herkenning van deze orchidee hulp gehad. Het is een heel moeilijke groep planten met tal van overgangsvormen tussen rietorchissen en brede orchissen. De geleerden hebben bovendien verschillende invalshoeken om orchideeën te classificeren. Ik waag me er niet aan. Volgens mijn zegsman is dit een brede orchis (Dactylorhiza majalis majalis - Western Marsh-orchid) vanwege de bloeitijd (half mei is het bloei-optimum, majalis betekent in mei bloeiend) en het relatief brede blad (verhouding lengte/breedte). Deze orchis komt voor met ongevlekte en gevlekte bladeren, in dat geval dienen de vlekken 'gevuld' te zijn. Verder is de (onder)lip van de bloemkroon relatief groot. Dit allemaal in tegenstelling tot de rietorchis.
Minder spectaculair zijn de algemeen voorkomende gewone barnsteenslakken (Succinella putris - Large Ambersnail), ook wel grote barnsteenslak genoemd. Op de foto lijkt het heel wat, maar ze zijn slechts zo'n twee centimeter.
|