Vogeldagboek©


Woensdag 11 mei 2005 - Ritje eilanden

Vandaag een ritje met Nelly getoerd, hier en daar wat gewandeld en uiteraard ook nog wat om ons heen gekeken... De eerste stop was bij de Tenellaplas in de Oostvoornse duinen. Vooral ook door het heldere licht was de duinwandeling erg aangenaam. Er lieten zich maar weinig vogels horen (tegen het middaguur, te laat waarschijnlijk), een braamsluiper was de enige vermeldenswaardige en leuk waren een handvol oranjetipjes.

Bontzandoogje110505
Talrijke bonte zandoogjes (Pararge aegeria - Speckled Wood) in de duinen, helaas lieten de oranjetipjes zich niet fotograferen.

Hoe anders was het in de Prunjepolder. Vele honderden prachtige zilverplevieren in hun zomerkleed. Eenmaal vloog zo'n wolk vlak over ons heen, het was al zilver dat er blonk. Bonte strandlopers, kanoeten, grote sterns, lepelaars enz. Tijdens het eten dobberden op de Krammer 14 rotganzen voorbij, ik dacht die allang vertrokken waren.

Eider110505
Ook langs de Brouwersdam was het opvallend stil, nauwelijks vogels op zee. Eén mannetje eider (Somateria mollissima - Eider; male) was aan het vissen.

Elzenhaantjes100505
Parende elzenhaantjes (Agelastica alni - Alder Leaf Beetle) gisteren in het Prielenbos. Het achterlijf van het vrouwtje is uitgedijd, na de paring zal ze oranjekleurige eitjes leggen.