Vogeldagboek©


Donderdag 24 maart 2005 - Blauwborsten in het bos

Ook in het Bentwoud zijn de blauwborsten teruggekeerd. Vanmorgen zaten er 2 te zingen, nog maar korte strofes en de vogeltjes lieten zich slechts korte poosjes zien. Misschien omdat er een (verwilderde?) kat in de buurt liep. Verder o.a. een vijftigtal kramsvogels, tientallen veldleeuweriken, een tiental rietgorzen, een handvol graspiepers en putters, 2 buizerds en 2 torenvalken.

Mijn eerste blauwborst(en) heb ik zo'n twintig jaar geleden in de Biesbosch gezien. Moerasgebied dus. En ook later en nu zie je blauwborsten toch voornamelijk waar water en riet is, zoals Hitland, Starrevaart, Oostvaardersplassen, Zouweboezem, noem maar op. Ik blijf het opvallend vinden dat ze ook in een bosgebied, weliswaar met nog zeer jonge aanplant, als het Bentwoud broeden. Er zijn alleen wat sloten, diep uitgegraven maar met weinig water, een diepe vaart en hier en daar zie je een rietstengel. Niet bepaald een terrein dat ik verbind met blauwborsten, maar kennelijk voldoet het aan hun eisen.

Blauwborst240305
Blauwborst (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat) in het Bentwoud.

Scholeksters240305
Op het eilandje voor de Amaliahut willen de grutto's nog niet erg komen pleisteren, vanmiddag maar één. En wat scholeksters (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher).

Heesterslak240305
Ook in het Bentwoud deze heesterslak (Arianta arbustorum - Copse Snail). Oppervlakkig lijkt hij wat op een segrijnslak. Een heesterslak heeft een smalle, bruine lengteband en een segrijnslak een donkere spiraalband die door witte 'golfjes' is onderbroken. Deze laatste slak is wat geliger, de heesterslak oogt wat donkerder.
Heesterslak240305B

Vanmiddag langs de Vierheemskinderenweg gekeken en bij De Wilck. Er zaten zoveel scholeksters, grutto's, wulpen en nog meer vogels bij de Wilckplas te rusten, dat ik er maar niet naartoe gelopen ben om ze niet te verstoren. Op afstand zag ik ook nog 3 kemphanen.