Vogeldagboek©


Woensdag 23 maart 2005 - Zon en water

Vandaag vooral zittend in het zonnetje doorgebracht. Wat een heerlijke dag! Eerst met de fiets urenlang door het Buytenpark gescharreld maar vooral op boomstronken gezeten. Zowel aan de noord- als aan de westkant een vrouw roodborsttapuit, ook hier een fitis en verder de 'gebruikelijke' vogels. Een groenling ging helemaal uit zijn dak en buitelde en baltste vlak boven m'n hoofd.

Gewonepadden230305C
Gewone padden (Bufo bufo - Common Toad) overwinteren graag in holletjes en onder boomstronken. In het Buytenpark zijn er daar meer dan genoeg van. Vanmiddag kropen er aan de noordzijde flink wat gewone padden naar het water om daar hun eiersnoeren te leggen. De kleinere mannetjes bespringen de vrouwtjes vaak al tijdens de trektocht naar het water.
Gewonepadden230305

Heggenmus230305A
Deze heggenmus (Prunella modularis - Dunnock) had een ondergrondse badkuip ontdekt: onder een veerooster. Het vogeltje dook enkele malen tussen de spijlen door naar beneden en kwam al spetterend weer naar boven.

In het Noord-Aa-reservaat liep zowel gisteren als vandaag een grote zilverreiger, ook een in De Wilck. Daar vormden zich nu en dan massale spreeuwenballen als er een rover in de buurt kwam. Tellen was onmogelijk, overal in De Wilck grote groepen, het moeten er tienduizenden geweest zijn. De weidevogels nemen steeds nadrukkelijker bezit van de polders, heerlijk om daar uitgebreid van op een krukje te genieten.

Putter230305
Ook in het Buytenpark wat putters (Carduelis carduelis - European Goldfinch). "Dat is een distelvink" wist een voorbijwandelende dame me te vertellen.