Vogeldagboek©


Dinsdag 22 maart 2005 - Lentevogels stromen binnen

De lente is vanmorgen op de Starrevaart begonnen (misschien gisteren al maar toen was ik daar niet...): tal van roepende en zingende rietgorzen en tjiftjafs, enkele waterrallen die bronstige geluiden produceerden die ik zonder hulp niet herkende, een eerste overvliegende oeverzwaluw, twee overvliegende kleine plevieren waarvan er eentje ook al een lenteboodschap liet horen, twee witte kwikstaarten, twee zingende en over de grond scharrelende blauwborsten en niet te vergeten de zingende fitis aan de oostkant van de plas.

Fitis220305
Natuurlijk, dat katje had niet voor de kop van de fitis (Phylloscopus trochilus - Willow Warbler) moeten hangen, maar dit was de enige foto die ik van dit leuke vogeltje kon maken. Tot vandaag waren er nog maar enkele fitissen in ons land gemeld.

De zomertaling(en) die gisteren en vandaag op de plas gezien waren, kon ik helaas niet ontdekken. Maar het was desondanks met dit zachte weer vanmorgen volop genieten geblazen, ook van het 'witje' (waarschijnlijk citroenvlinder) en van de kleine vos die voorbij fladderden.

Kluut220305
Kluten (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) zijn er al op de Starrevaart, deze kwam het schelpeneilandje inspecteren voor geschikte nestelgelegenheid.

Andere waarnemingen o.a. dodaars 2, lepelaar 3, rosse stekelstaart 18 (11 man + 7 vrouw), brilduiker 14 (8+6), nonnetje 3 (1+2), een handvol overvliegende sperwers, kluut 23, kemphaan 1, zwarte ruiter 5, tureluur 5 en waterpieper 2.

Rietgors220305
Op zo'n mooie dag kruipen rietgorzen (Emberiza schoeniclus - Reed Bunting) al lekker hoog het riet in om hun eenvoudige maar gezellige deuntje te laten horen.