Vogeldagboek©


Vrijdag 4 november 2005 - Vissende kokmeeuwen

Vanmiddag scheen de zon in het westen uitbundig, vanmorgen was ik bij de Starrevaart nog kletsnat geworden. Voordat het ging regenen had ik vanuit de hut zitten tellen: slobeend 240, rosse stekelstaart 9 (7 man en 2 vrouw), brilduiker 1, waterral 1 (scharrelend in de zuidwesthoek), goudplevier 1480, kievit 4100, kemphaan 4, grutto 4, zwarte ruiter 34, geelpootmeeuw 1.

Goudplevieren tellen is niet zo moeilijk: ze zitten altijd bij elkaar, hun parmantige kopjes in de wind. Kieviten zitten over de hele plas verspreid, daarbij zal de foutmarge hoger zijn.

Gewoneglimmerinktzwam041105
Gewone glimmerinktzwam (Coprinus micaceus - Glistening Inkcap) kan je nu overal zien. De zwammen lijken inderdaad te glimmen. Foto vanmorgen gemaakt in de Leidschendammerhout (ten zuiden van de Starrevaart).

Als ik die grote groepen ga tellen, heb ik maar één angst: dat een roofvogel (of kraai of reiger) het hele zwikkie de lucht injaagt. Want als je zo'n duizend vogels hebt geteld en alles vliegt op, heb ik het wel even gehad....

Kokmeeuw041105C
1e winter kokmeeuw (Larus ridibundus - Black-headed Gull; above 1st winter) langs de Vierheemskinderenweg.

Vanmiddag nog wat door de polders gereden, maar weinig bijzonders te melden. Een roepende waterral bij de Amaliahut en 1 grote zilverreiger in De Wilck. Daar rond het middaguur ook 2 vogelaars die alle verbodsborden negeerden en de vogels in hun rustgebied opjoegen.

Kokmeeuwen041105
Langs de Vierheemskinderenweg, bij de oostkant van De Wilck, zie je vaak kokmeeuwen op visjes jagen. Kennelijk zitten er daar veel. Op de foto boven heeft een volwassen kokmeeuw een visje gepakt, een 1e winter vogel probeert tevergeefs die af te pakken. Op de foto onder een jagende adulte vogel. (Larus ridibundus - Black-headed Gull; above 1st winter and adult with fish, below adult).
Kokmeeuw041105