Vogeldagboek©


Maandag 7 november 2005 - PaddeNstoel

In de voorbije decennia heb ik, als journalist, altijd trouw de voorkeurspelling gevolgd. Dat zal ik blijven doen, eenheid in taalgebruik is belangrijk, al ben ik het er niet altijd mee eens. Een boekeNbon is taalkundig correct, maar de praktijk is anders: boeken zijn zo duur dat je met de meeste boekeNbonnen slechts een boek kan kopen, en dan moet je meestal nog bijbetalen. Beter zou zijn: boekebon.

Smaken verschillen: mijn vrouw is dol op panneNkoeken, ik houd meer van een hartige hap. Alleen de panneNkoeken bij de Oase (AWD) vind ik te pruimen. Maar dan nog: zou de kok daar mijn koek bakken in meer dan een pan? Geloof ik niet, dus beter zou zijn: pannekoek.

Op een zwam zit een pad, meestal is er geen plaats voor twee. Dus: paddestoel. Maar nee, om een unforme schrijfwijze te bereiken, vinden de taalkundigen dat we voortaan paddeNstoel moeten schrijven. Niet overtuigend, maar taalkundige eenheid, dus vanaf vandaag schrijf ik dat toch ook maar.

Prachtvlamhoed061105
In het weekend tweemaal in het Zoetermeerse Buytenpark geweest en heel wat paddenstoelen gezien. Diverse ook gefotografeerd. Zoals deze al wat oude prachtvlamhoeden (Gymnopilus junonius - Spectacular Rustgill).

Rookzwam061105
Dit zijn zwammen waar ik niet uitkom. Iemand een idee?

(Uit reacties heb ik kunnen vaststellen dat het rookzwammen zijn (Bjerkandera fumosa - Big Smoky Bracket). Zie ook Vogeldagboek 8 november.)

Grotestinkzwam061105
Deze grote stinkzwam (Phallus impudicus - Stinkhorn) stond zo ver tussen de bramentakken, dat ik hem niet kon ruiken. De vlieg wel, die komt op de aasgeur af.

Galloway051105
Nu we het toch over woorden hebben: toen ik zaterdag dit Gallowayrund (Galloway Cow) in het Buytenpark zag, wist ik waar het woord poepoog vandaan komt.... Okay, grapje. Maar van jongs af aan zeiden wij 'poepoog' als iemand dikke, ontstoken oogleden had. En dit toch vrij algemeen gebruikte woord staat niet in de Dikke Van Dale!

Vandaag niet alleen over woordgebruik gemijmerd, maar vanmiddag ook gevogeld. Dat ik 'oude' foto's gebruik, komt omdat er niets voor mijn lens wilde gaan zitten.

De waarnemingen dan. In De Wilck 1 slechtvalk op hek (waarschijnlijk man) en 2 grote zilverreigers. Veel wulpen. 8 hazen! Meeslouwerplas: 2 waterrallen, 1 grote zilverreiger en 1 ijsvogel (bij parkeerplaats). Op de Starrevaart een (waarschijnlijk) vrouw slechtvalk met prooi. Verder o.a. 2 waterpiepers, 1 grutto, 2 ooievaars en 52 bergeenden.

Leuk vond ik het weerzien met de geringde kokmeeuw C78R die ik op 26 januari 2000 voor de eerste keer op de Starrevaart had waargenomen. Intussen hebben andere vogelaars deze kokmeeuw (ten minste 13 jaar oud) ook diverse keren gezien. De vogel is op 23 april 1995 als ouder dan 3kj geringd in Rautalampi, Kuopio, Finland. Deze kokmeeuw is na het ringen nooit meer ergens anders gezien dan op de Starrevaart.