Vogeldagboek©


IJsvogel050905
IJsvogel (Alcedo atthis - Kingfisher, male)
Maandag 5 september 2005 - Bruine ruiters

Tussen de honderden watersnippen aan de noord- en noordoostkant van de Starrevaart stapten vanmorgen drie bruine ruiters rond. De ene vogel was echt nog helemaal bruin, de andere begonnen al wat te ruien.

Het zijn eerstejaars zwarte ruiters die in tegenstelling tot hun ouders, niet zwart maar bruin zijn. Volwassen zwarte ruiters zijn inmiddels in hun winterkleed: grijze bovendelen met veel wit. De bruine ruiters zullen spoedig ook lichter worden, maar hun verendek bovenop blijft de eerste winter bruinachtig.

Zwarteruiters050905
Op foto boven juveniele zwarte ruiters (Tringa erythropus - Spotted Redshank; juveniles above), op foto onder (van 2 september) een volwassen vogel in winterkleed.
Zwarteruiter020905F

Sleedoorn030905A
"Blauw en groen is boerenfatsoen" hoorde ik vroeger altijd zeggen. Tegenwoordig kan en mag alles. Als met die uitdrukking bedoeld werd dat deze kleurencombinatie niet 'stond', dan had men nog nooit de harmonische blauwe en groene kleuren van een sleedoorn (Prunus spinosa - Blackthorn) in de herfst gezien. Zaterdag in het Bentwoud.

IJsvogel050905A
Ik neem aan dat ijsvogels ook ruien, maar in zomer en winter zien ze er hetzelfde uit: exotisch mooi. Vanmorgen was een man ijsvogel (Alcedo atthis - Kingfisher, male) aan het vissen in het plasje. Soms zat hij helemaal vrij op een tak, maar vaker gaan ze roerloos op een takje zitten te loeren naar visjes. De roodhalsfuut is verdwenen uit het plasje bij de parkeerplaats, althans vanmorgen.
IJsvogel050905C
IJsvogel050905B

Verdere waarnemingen o.a.: ooievaar 1, lepelaar 19, zomertaling 1, rosse stekelstaart man 2, sperwer 1 vrouw op slikplaat, waterral 3 aan noordkant, kluut 5, bontbekplevier 6, bonte strandloper 15, grutto 2, bosruiter 1, oeverloper 2, gierzwaluw overvliegend 6 west en 1 noord-oost, ijsvogel 1 man (op plasje; daar geen roodhalsfuut meer).

*****
De pagina's Digiscoping heb ik vervangen door een pagina Fotografie. Daarop geef ik wat algemene richtlijnen voor natuurfotografie en een indruk van de apparatuur waar ik mee werk.