Vogeldagboek©


Tureluur310306B
Voedsel zoekende tureluur (Tringa totanus - Redshank) vrijdag in De Wilck.
Zaterdag 1 april 2006 - Wel bijvoederen, geen vet(bollen)

's Zomers eet ik geen erwtensoep of spek of andere stevige kost. Je lichaam heeft daar in dat jaargetijde ook geen behoefte aan. Dat heeft te maken met processen in je lijf die in diverse periodes van het jaar anders zijn. Vraag me niet hoe dat allemaal precies werkt, zelfs geleerden hebben daar nog legio vragen over.

Voor dieren geldt hetzelfde. In de herfst leggen ze een vetlaag aan. Hun lichaam functioneert dan van nature anders, zodat ze vet krijgen voor een winterslaap of voor een lange trektocht. Op die manier 'omzeilen' ze voedselschaarste in koude tijden.

Kleineplevieren290306
Kleine plevieren (Charadrius dubius - Little Ringed Plover) zoeken hun vet in Afrika en keren in deze weken terug. Foto van woensdag.

Dieren, met name de zwakste, sterven in of direct na de winter, zij hebben de kou en gebrek aan voedsel niet kunnen overwinnen. Dat is een natuurlijk proces.

Omdat wij mensen alles naar onze hand willen zetten, bemoeien we ons steeds intensiever met deze gang van zaken. Bijvoederen is het motto! En zeker die leuke vogeltjes, daarvan kan je dan bovendien nog genieten in je tuin.

Dodaars290306
Een dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) heb ik nog nooit aan een vetbol gezien.... Foto van naar zomerkleed ruiende vogel woensdag op de Meeslouwerplas.

Putter290306
Een putter (Carduelis carduelis - European Goldfinch) pikt de laatste verdroogde zaadjes uit een klis. Foto woensdag bij de uitkijktoren van de Starrevaart gemaakt.

Als het heel erg koud was, regen we vroeger wat pindasnoeren. Nu staan onze tuinen permanent vol met huisjes, tafels, feeders. Zo helpen we de (zwakke) vogels de winter door, hun gemiddelde leeftijd zal door deze zorg stijgen, net als bij mensen.

Ik doe ook mee hoor, het is leuk en je hebt het gevoel 'goed' te doen. Maar ik stop met pinda's en vetbollen rond 1 maart, omdat vogels dan zichtbaar minder vet nodig hebben (ze eten er minder van) én omdat mijn boerenverstand zegt dat vet in deze periode niet nodig is. Ik voer wel door met zaden, fruit, soms hang ik rietbladeren met bladluizen op.

Op Vogeldagboek 'Laatste vetbol' heb ik veel reacties gekregen, vooral omdat 'men' tegenwoordig vindt dat het hele jaar door bijgevoederd kan worden. Dat 'men' zijn o.m. ook de Nederlandse en Vlaamse Vogelbescherming die samenwerken met Vivara Natuurbeschermingsproducten, een bedrijf dat een mooi en gevarieerd assortiment op het menu heeft staan.

Van Vivara kreeg ik een rapport toegestuurd met een documentatie-onderzoek. Belangrijkste conclusies: het bijvoeren het hele jaar heeft voordelen voor vogels, bovendien vergroot het de natuurbeleving bij een breed publiek. Ook wordt het bijvoeren met kleine stukjes pinda's (kunnen vogels niet in stikken) aanbevolen. Daarvoor heeft Vivara handige voederautomaten ontwikkeld.....

Over vetbollen wordt in het rapport niets gezegd, ook niet door Vogelbescherming Vlaanderen (op de website). Vogelbescherming Nederland is in haar advies duidelijk: "Het is aan te bevelen om in de loop van maart te stoppen met het voeren van vetbollen. Vogels hebben in het voorjaar juist eiwitten nodig en geen vetten".

Voor mij een voldoende duidelijke ondersteuning van mijn opvatting: in voorjaar en in zomer geen vetbollen ophangen! Maar gelukkig leven we in een vrij land en mag iedereen het zelf weten.