Vogeldagboek©


Maandag 3 april 2006 - Ganzengevecht

Geoordefuut030406
Deze geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe) op de Starrevaart is bijna in volledig zomerkleed.

Achterin De Wilck, op zo'n 700 meter bij de Brandwetering, waren vanmorgen twee ganzen aan het vechten. Eerst denk je aan een beetje bakkeleien. Toen ik de vechtersbazen wat beter in de telescoop kreeg, bleek dat het om een strijd op leven en dood ging.

De aanleiding heb ik niet gezien, maar een grote Canadese gans was systematisch bezig een Indische gans te mollen. De veel kleinere (en veel mooiere, maar dat is persoonlijk) Indische gans had geen kans tegen zijn grote neef, die net als de nijlgans uit een agressieve familietak afkomstig is.

Indischegans010406
Dit is een van de Indische ganzen (Anser indicus - Bar-headed Goose) uit de collectie langs de Burmadeweg. Foto van zaterdagavond.

Bovendien kwam deze Indische gans zonder twijfel van een klein boerderijtje, waar de ganzen de afgelopen dagen ontsnapt waren aan de ophokplicht. En omdat de Indische ganzen daar geleewiekt zijn, was vliegen geen optie om aan de moordlust van de Canadees te ontsnappen.

De veren vlogen in het rond, de Canadees liet de Indiër alle hoeken van De Wilck zien. In de slootjes probeerde hij hem te verzuipen, op het weiland te wurgen. Dat ging zeker een kwartier door totdat de Indische gans voor dood bleef liggen. De Canadees bleef nog een poosje staan kijken, maar ging zich daarna in een slootje uitgebreid boenen.

*****
Recent verschenen:
Nachtvlinders in beeld
Waterbeestjes in beeld
The nature guide to Extremadura

Ik had al besloten dat de op zijn rug liggende Indische gans dood was, maar de vogel hield zich schijndood. Toen twee kraaien, die de molestatie van dichtbij hadden gevolgd, hem wilden gaan opvreten, kwam hij met zijn laatste krachten overeind.

De kraaien dropen af. De Canadagans zag het wel, keek naar de wederopstanding van de Indiagans, maar besloot de aframmeling niet voort te zetten. Gehavend en langzaam liep de Indische gans door De Wilck naar het zuidoosten weg.

Fitis030406
Fitis (Phylloscopus trochilus - Willow Warbler) tussen de katjes bij de uitkijktoren.

Toen ik later bij de Starrevaart uit de auto stapte, klonk het gezang van fitis en tjiftjaf me tegemoet. Alleen al in het stukje tussen parkeerplaats, uitkijktoren en Meeslouwerplas zaten ten minste 4 tjiftjafs en 8 fitissen te zingen.

De zomervogels zijn volop terug, o.a. een blauwborst en een rietzanger. Niet alleen in de polders witte kwikstaarten, maar langs de Starrevaart 6 plus 1 man rouwkwikstaart en langs de steeds interessanter wordende plasjes van de Leidschendammerhout ook 3, plus daar ook een man rouwkwikstaart.

Op de Meeslouwerplas de geoorde fuut die maar niet op kleur wil komen, op de Starrevaart o.a. 2 geoorde futen, 1 dodaars, 3 lepelaars, 25 boerenzwaluwen, 1 man en 3 vrouw brilduiker en de Hamble Point scholekster. In de Leidschendammerhout (atlasblok 30-46-44) o.a. 4 kemphanen, 2 kluten, 1 bontbekplevier, 1 tapuit en 1 lepelaar. Van de honderden grutto's was ongeveer de helft IJslands.

Rouwkwikstaart030406A
Rouwkwikstaart man (Motacilla yarrellii - Pied Wagtail; male) langs de Starrevaart.