Vogeldagboek©


Kuifduikers180406
Een paartje kuifduikers (Podiceps auritus - Horned Grebe) in zomerkleed vanmiddag op de Meeslouwerplas.

Dinsdag 18 april 2006 - Gouden tooi van kuifduikers

Kuifduikers in volledig zomerkleed had ik nog nooit van zo dichtbij gezien. 's Winters langs de Brouwersdam, of zelfs op de Zoetermeerse Plas, kan je in grijs winterpak getooide kuifduikers aantreffen.

Als het broedseizoen nadert, als ze hun bruidskleed aantrekken, verdwijnen ze echter naar Noord-Rusland en naar het noorden van Scandinavië. Onlangs zat er op de Starrevaart een al aardig gekleurde vogel, steeds ver weg.

Terugwandelend naar de auto zag ik vanmiddag op de Meeslouwerplas tot mijn blijde verrassing twee kuifduikers in vol ornaat zwemmen! Aan hun gedrag te zien denk ik dat het om een paartje ging.


Kuifduiker (Podiceps auritus - Horned Grebe).
Kuifduiker180406N

Waarnemingen vandaag o.a.: De Wilck 1 zwarte ruiter. Meeslouwerplas 1 man brilduiker, 1 visdief, 1 groene specht, 2 zwartkoppen en 1 blauwborst. Starrevaart 1 geoorde fuut, 1 man zomertaling, 2 man en 3 vrouw brilduiker, een paartje bruine kiekendief ter plekke, overvliegend een andere vrouw en een havik, ook overvliegend 1 lepelaar, verder 3 visdieven, 1 dwergmeeuw, 1 oeverzwaluw en 1 blauwborst.

Dwergmeeuw180406
Dwergmeeuw (Larus minutus - Little Gull) in 1e winterkleed vanmorgen op de Starrevaart.
Dwergmeeuw180406C

Kuifduiker180406C
Kuifduiker (Podiceps auritus - Horned Grebe). Toen een raceboot naderde, vlogen de vogels weg.


Kuifduiker180406
Kuifduiker (Podiceps auritus - Horned Grebe).