Vogeldagboek©


Poelruiter050506
Zeldzame poelruiter (Tringa stagnatilis - Marsh Sandpiper) vanmiddag in de Wilckplas.
Vrijdag 5 mei 2006 - Poelruiter in Wilckplas

Vanmorgen vroeg op de fiets, langs de Zoetermeerse plassen. In de Benthuizer Plas broeden o.a. tal van kokmeeuwen op de eilandjes, wreed in hun broedroes verstoord door varende jongens die een eiland opgingen. Kon ze net op tijd terugschreeuwen.

Langs de BHP veel zingende kleine karekieten, een paar rietgorzen en wat rietzangers. Dezelfde geluiden langs Noordhovense Plas en Zoetermeerse Plas, ook een handvol oeverlopers. Een koekoek bij de Noordhovense moerasjes en in het Prielenbos.

Daar heb ik uren vertoefd, niet wetende dat er in het Balijbos een draaihals was gemeld. Geluisterd naar het gekwaak van kikkers,het zingen van de vogels. Een bosruiter en dodaarzen bij de dichtgegroeide vogelkijkhut. De waterstand is er veel te laag. Door het graven van gleuven (kwajongenswerk?) staat het grootste deel van dit moerasbosje droog. Van de sperwers geen spoor bij hun 'nieuwe' nest, werkzaamheden gestaakt.

Bosruiter050506
Bosruiter (Tringa glareola - Wood Sandpiper) ook vanmiddag in tegenlicht in de Wilckplas.

Toen ik rond half 3 thuiskwam, ging de telefoon: een poelruiter in de Wilckplas! Dat is een behoorlijk zeldzame vogel die in hartje Rusland broedt en op trek uit Afrika hier een enkele keer belandt.

Het was trouwens toch vogelfeest in de Wilckplas met o.a. 9 zwarte ruiters, 1 bosruiter, 5 groenpootruiters, 2 kemphanen, 1 bontbekplevier, 2 kleine plevieren, 3 kluten, 1 oeverloper, 1 lepelaar en 1 man zomer- en wintertaling.

Poelruiter050506A
Een poelruiter (Tringa stagnatilis - Marsh Sandpiper) is kleiner dan zijn ruiter-familiegenoten zwarte ruiter en groenpootruiter, en heeft een naaldachtige snavel. Een fraai dier om naar te kijken, door tegenlicht vanmiddag heel slecht te fotograferen.
Poelruiter050506B


Poelruiter_Zwarteruiter050506
Een bruine zwarte ruiter (Tringa erythropus - Spotted Redshank; at the right)
passeert de poelruiter (Tringa stagnatilis - Marsh Sandpiper).