Vogeldagboek©


Meerkoeten040506C
Mams, ik heb zo'n honger... Meerkoeten (Fulica atra - Eurasian Coot) vrijdag op de Benthuizer Plas.

Zaterdag 6 mei 2006 - De ruiterij in De Wilck

Om half 7 goot het van de hemel. Ik parkeerde vanmorgen juist bij De Wilck toen het begon te gieten. Na een half uur werd het droog en heb ik enkele uurtjes genoten van de rust en van prachtige vogels bij de Wilckplas.

Ik was zo vroeg gegaan omdat je daar dan het beste licht hebt om te fotograferen. Na een uur of 9 krijg je tegenlicht en 's avonds is het meestal al weer te donker. Met de foto's had ik weinig geluk omdat het somber bleef, totdat ik wegging....

Niet alleen hoopte ik op de poelruiter (die pas laat achterin de plas tevoorschijn kwam) maar er was ook een 'verdachte' ruiter gezien, gisteravond waarschijnlijk door diverse vogelaars voor de poelruiter aangezien.

Groenpootruiter060505
Dit is de suspecte groenpootruiter (Tringa nebularia - Greenshank), die op onderdelen afweek van 'normale' groenpoten.

De vogel vertoonde kenmerken van de uiterst zeldzame grote geelpootruiter. Onder bepaalde lichtinvalshoeken leken de vleeskleurige poten wat gelig, de snavel was korter dan van de gelijkende groenpootruiter, minder opgewipt ook, de vogel was iets kleiner, lichte snavelbasis.

Twijfels, kijken, overleggen, boeken erbij. Totdat hij naar de andere kant van het plasje vloog en de witte sigaar op zijn rug zichtbaar werd: een groenpoot! Een grote geelpootruiter heeft een vierkante witte stuit.

Bosruiter060506
Bosruiters (Tringa glareola - Wood Sandpiper) zijn de kleinste vertegenwoordigers van de meest voorkomende ruitersoorten. Alle ruiterfoto's vanmorgen gemaakt.

Zwarteruiter060506
Deze 2e kalenderjaar (2kj) zwarte ruiter (Tringa erythropus - Spotted Redshank) heeft nog steeds de bruine veren van het juveniele kleed.

Net als vrijdagmiddag was de ruiterij sterk vertegenwoordig in de Wilckplas, waar leuke slikrandjes zijn ontstaan nu het water wat verlaagd is. Zoals: 5 groenpootruiters, 5 zwarte ruiters, 1 poelruiter, 2 bosruiters, 2 kemphanen, 2 kluten, wat grutto's en tureluurs, 3 baltsende kleine plevieren, 2 oeverlopers, 2 man zomer- en wintertaling, 2 paartjes smienten waarvan een paartje paarde!