Vogeldagboek©


Halsbandparkieten070206
In het oude deel van het Buytenpark in Zoetermeer
waren vanmiddag twee paartjes halsbandparkieten druk bezig met de inspectie van nestholtes.
Dit verliefde stel halsbandparkieten (Psittacula krameri - Rose-ringed Parakeet)
had alleen maar oog voor elkaar.
Dinsdag 7 maart 2006 - Tortelende parkieten

In 1968 broedden halsbandparkieten voor het eerst in ons land (Den Haag). Ontsnapte en/of vrijgelaten kooivogels hebben intussen een flinke Nederlandse kolonie gesticht. Van oorsprong komen de vogels uit Azië, inmiddels broeden enkele honderden paren in ons land.

Halsbandparkieten zijn mooie vogels (welke vogels trouwens niet?), van hun gekrijs kan dat moeilijk gezegd worden. Aanvankelijk dacht men dat ze schadelijk waren voor inheemse vogels, dat ze bijvoorbeeld broedplaatsen van grote bonte spechten inpikten.

In de praktijk is daar nauwelijks iets van gebleken. Halsbandparkieten handhaven zich in ons klimaat doordat ze (vooral in parken in grote steden) bijgevoederd worden.

Halsbandparkiet070206
Halsbandparkiet (Psittacula krameri - Rose-ringed Parakeet; male), een man, vrouwen hebben geen halsband.


*****
Recensie: Uitgebroed; Dagboek van een beeldenmaker

Aalscholver070306
Op de foto een man aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) vanmorgen op de Zoetermeerse Plas. Zware snavel en vloeiende lijn tussen snavel en voorhoofd.

Er is wel degelijk verschil tussen man en vrouw aalscholver. Gisteren schreef ik dat mij geen onderscheid bekend was, maar van een aalscholverkenner kreeg ik prompt een reactie.

Mannetjes hebben een veel zwaardere snavel, die van vrouwtjes zijn dunner (foto gisteren). Verder hebben mannen een hogere snavelbasis en een vlakker voorhoofd waardoor snavel en kop meer één lijn vormen. Vrouwen hebben een steiler voorhoofd.

Staartmees070306
Staartmees (Aegithalos caudatus - Long-tailed Tit) in het Buytenpark.