Vogeldagboek©


Vrijdag 10 maart 2006 - Door heggenmus bedrogen

Heggenmus091005G Heggenmus (Prunella modularis - Dunnock). Zou zo'n lieftallig vogeltje mij in mijn slaap bedrogen hebben? Foto vorig jaar gemaakt op 9 oktober in het Buytenpark.

Vandaag was ik niet van plan een Vogeldagboek te schrijven. Echter, van een aantal ervaren vogelaars heb ik de opmerking gekregen dat het schier onmogelijk is om begin maart een tuinfluiter te horen. Daarom alsnog dit Vogeldagboek.

Tuinfluiters komen op hun vroegst pas in de eerste week van april naar ons land. Het zou een unicum voor Noordwest-Europa geweest zijn als ik er nu al een had gehoord. Ik had mijn waarneming ook wel met verbazing genoteerd, maar moet nu aannemen dat ik te slaperig was om het geluid met zekerheid te determineren.

Robert Brunink, die de fenologie in Twente bijhoudt, schreef me nog dat tuinfluiters vrijwel nooit voor 10 april terug zijn, omdat er dan nog geen voedsel en dekking zijn. Zelfs een zwartkop hoor je vrijwel nooit voor 25 maart zingen. Ook zal een tuinfluiter bij zijn terugkeer nooit zo vroeg in de ochtend gaan zingen, die pikt de zonnige momenten eruit, is zijn ervaring en die van anderen.

Merel, roodborst, grasmus, braamsluiper waren het zeker niet. De vergissing kan hooguit veroorzaakt zijn door een heggenmus die in hoog tempo, zonder merkbare onderbrekingen, zijn liedje zong. Anders zou ik het ook niet weten, dus houd ik het daar maar op.