Vogeldagboek©


Donderdag 9 maart 2006 - Gewekt door een tuinfluiter

Rond 6 uur vanmorgen werd ik gewekt door een tuinfluiter. De vlugge, vrijwel onafgebroken zang drong minutenlang door in mijn half slaapdronken hoofd.

Het kán nog niet, het kán nog niet, half maart en dan een zingende tuinfluiter, klonk bijna even luid in mijn hoofd.

Ooievaars090306
Lentekriebels in het Spookverlaat bij de ooievaars (Ciconia ciconia - White Stork).

De drie alternatieven kon ik echter uitsluiten: een merel zingt melodieuzer, langzamer en stopt tussen de strofen, een zwartkop was het al helemaal niet met zijn uithaal aan het eind, (bovendien zitten die niet midden in ons dorp), en ook geen heggenmus, al zitten er diverse bij mij in de buurt.

Een heggenmus is veel scheller, met korte stops tussen de strofen, en dit vogeltje babbelde met nauwelijks merkbare pauzes onafgebroken door, in een razend tempo alsof hij bang was de lente te missen.

Zwartezwaan090306A
Een van de 2 zwarte zwanen (Cygnus atratus - Black Swan) vanmorgen in de Barrepolder.

Roodborsttapuit070306
Twee foto's van woensdag in het Buytenpark: boven een vrouw roodborsttapuit (Saxicola rubicola - European Stonechat, female) en hieronder een boomkruiper (Certhia brachydactyla - Short-toed Treecreeper; below).
Boomkruiper070306

Die komt nog, maar is al heel dichtbij, ondanks de wolken en de regen van vandaag. In de Oostbroekpolder en in De Wilck buitelden grutto's al roepend boven het grasland, in De Wilck tierelierde even een veldleeuwerik, daar ook een roepende tureluur. Nog éven en dan!

Rond de Wilckplas telde ik o.a. 33 grutto's, 88 wulpen, 2 wintertalingen, 8 pijlstaarten (4 man, 4 vrouw), langs de Burmadeweg een vrouw nonnetje. In de Generale Polder en de Oostbroekpolder 1 grote zilverreiger. In het Spookverlaat 1 sperwer, 1 havik met prooi en 1 waterral.


*****
Lees ook: Door heggenmus bedrogen