Vogeldagboek©


Donderdag 23 maart 2006 - Nogmaals kieviten

De kievit gisteren op de foto was een man, nog niet helemaal op kleur maar de zwarte wangen en keel verraadden hem. De kuif was nog wat kort maar wél zwart, de kuif van een vrouw is wat doffer.

Omdat ik gisteren het verschil tussen man en vrouw niet goed op foto's kon laten zien, ben ik vandaag op kievitjacht gegaan. Er zijn veel kieviten in de polders, maar als je ze op de foto wilt zetten, zitten ze altijd ver weg... Bovendien viel het me op dat ik veel meer mannen dan vrouwen zag.

Kievit_LLm230306
Hier is een man kievit (Vanellus vanellus - Lapwing, male) bezig met een verleidingspoging. Op het moment dat er twee andere kieviten overvlogen, toonde hij zijn oranje onderbuik, ging hij kuiltjes draaien met 'wenkende' vleugels. Dit is mogelijk een 2e kj (kalenderjaar) man, gelet op de witte veerrandjes.
Kievit_LLm230306H

Kleinhoefblad230306
Verder nog wat gescharreld in het Buytenpark, waar voorzichtig wat klein hoefblad (Tussilago farfara - Colt's-foot) bloeide. Onderweg 3 lepelaars en 1 grote zilverreiger in Noord-Aa en 1 grote zilverreiger in de Zwetpolder.

Kievit_OBPv230306
Dit is een vrouw kievit (Vanellus vanellus - Lapwing, female) vanmorgen in de Oostbroekpolder. Korte wat fletse kuif, wit op hals en borst en wit gezicht.