Vogeldagboek©


Maandag 27 maart 2006 - Koppeltjes patrijzen

Drie koppeltjes patrijzen gezien vandaag. De eerste vanmorgen in de Oostbroekpolder, ze vlogen vlak voor de auto de Broekweg over en renden naar de beschutting; op de gladgestreken weilanden overigens niet zo makkelijk meer te vinden.

Patrijzen270306
Koppel patrijzen (Perdix perdix - Grey Partridge) in de Oostbroekpolder.

Vanmiddag in Oosterheem een koppeltje en een paartje op een braakliggend, vochtig terrein langs de A12 in Bleiswijk.

Patrijs270306
Poetsende patrijs (Perdix perdix - Grey Partridge) in Bleiswijk.

Ik houd geen statistieken bij, maar soms denk ik wel eens dat ik meer patrijzen zie dan voorheen. Als dat al zo is, komt dat wellicht door een beter slootkantenbeheer plus dat jagers de laatste jaren deze schuwe en nog steeds zeldzame vogels met rust laten.

Waarnemingen vandaag o.a.: Meeslouwerplas 4 zingende tjiftjaf in gebied achter parkeerplaats Starrevaart, 1 roepende waterral en de geoorde fuut. Op de Starrevaart 12 mannen en 6 vrouwen rosse stekelstaart, 4 mannen en 4 vrouwen brilduiker.

Kluten270306
Een in Holwerd geringde kluut (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet; ringed female on the left) broedt al enkele jaren op de Starrevaart. Vandaag was ze (links) een beetje aan het baltsen op het schelpeneiland, waar ze diverse jongen heeft grootgebracht. Het zal nog wel even duren voordat ze eieren gaat leggen.

Mogelijk als gevolg van een misverstand werden er vanmorgen bij de kijkhut van de Starrevaart 12 knotwilgen gesnoeid. Ik ben nog wel in actie gekomen, maar de afspraken leken niet duidelijk. Wel duidelijk is dat je eind maart niet machinaal moet snoeien, en al helemaal geen luidruchtige hakselaar moet gebruiken.

Grauwegans270306
Grauwe gans (Anser anser - Greylag Goose), zo te zien niet 'raszuiver', inspecteert haar nest nadat de werkzaamheden zijn beëindigd.

Rosse stekelstaarten vlogen uit hun rustgebied, een paar grauwe ganzen vluchtten van hun eieren, op het schelpeneilandje verdwenen alle vogels, slechts een tiental scholeksters waagden zich tijdens de herrie op het uiterste puntje.

Okay, er zal geen onherstelbare schade zijn aangericht, maar dit soort werkzaamheden kunnen toch best voor 1 of uiterlijk 15 maart gedaan worden?