Vogeldagboek©


Kleinezwanen281106B
Kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) vanmorgen in de Benthuizer Noordpolder.
Dinsdag 28 november 2006 - Ruim driehonderd kleine zwanen

Het aantal kleine zwanen in de Benthuizer Noordpolder groeit nog steeds. Vanmorgen zaten er 305, waarvan 62 juveniele vogels, maar liefst 20%! Al eerder meende ik dit jaar veel kleine kleintjes te zien.

Overigens zullen ze volgens mij niet zo lang meer in de BNP verblijven. Er lijkt mij namelijk niet zo veel voedsel. Misschien dat er nog een beetje bietenresten liggen, en verder moeten ze het doen met prille scheuten van akkerbouwproducten: wel lekker maar het schiet niet erg op.

Bovendien moeten ze het schaarse voedsel delen met honderden ganzen: heel veel grauwe ganzen, veel nijlganzen, kleine groepen Canadese ganzen, kolganzen en toendrarietganzen en misschien nog wat andere rietganzen. Maar tegen de donkere klei en van forse afstand is niet alles te onderscheiden.

Ook het aflezen van 3 geringde kleine zwanen en 1 rietgans met nekring lukte nauwelijks, slechts 1 kleine zwaan met zekerheid kunnen ontcijferen: oude bekende 14T. Bij De Wilck zag ik later nog een geringde grauwe gans: 17V.

Purperreiger281106
28 november: een purperreiger (Ardea purpurea - Purple Heron; juvenile) in Nederland! Deze juveniele vogel profiteert van het bijzonder warme weer.

De meest bijzondere waarneming was toch wel de juveniele purperreiger in de Generale Polder langs de Vierheemskinderenweg. Het is al 28 november en deze vogel is nog steeds niet vertrekken. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het extreem warme novemberweer, maar bijzonder blijft het.

Kievit281106
Op de Starrevaart verblijven vele honderden, meestal duizenden kieviten (Vanellus vanellus - Lapwing).

Fuut281106
Fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) verzorgt zijn verenpak, vanmiddag op de Starrevaart.

Vanmorgen in Vlietland getuige van het uitstrooien van as van gecremeerde huisdieren. De een wil het hier, de ander op zee, de derde in de duinen enz. De 'begrafenisondernemer' vertelt zijn klanten niet waar hij strooit om het leggen van bloemen e.d. te voorkomen. Maar hij kweet zich heel consciëntieus van zijn taak.

Langs de Meeslouwerplas en bij de Starrevaarthut was het weer eens een enorme rotzooi van papier, drankflessen en -blikjes, gedumpt afval (een barbecue hing in de bomen; een rol vloerbedekking in de sloot) enz. Bij de hut was gebarbecued, brandplek op de toegangsvlonder. Verpakkingen van frikandellen, hamburgers enz. overal verspreid. Ergerlijk.

Op de vogelplas waren weinig 'bijzondere' vogels tussen de duizenden dieren te melden, slechts 1 bonte strandloper. Bij de Meeslouwerplas 4 waterrallen: 1 gezien, 3 gehoord. In De Wilck 1 slechtvalk en 2 grote zilverreigers, 1 in de Zwetslootpolder.

Tafeleend281106
Een 1e winter man tafeleend (Aythya ferina - Pochard; 1st winter). Adulte mannen hebben hun prachtkleed al aangetrokken. Ook aan het niet-rode oog is te zien dat het een jonge man is.

Gisteren in de Oostvaardersplassen wel een tiental waterrallen gehoord. Ook veel baardmannen, een stuk of 25, vliegend, roepend, zelfs zingend! Maar van al dat moois daar niets goed voor de camera gekregen. Ook niet de ruigpootbuizerd die maar steeds met zijn rug naar me toe stond te bidden.

Verder o.a. 6 wilde zwanen, in de buurt van de OVP een groep van zo'n 350 kleine zwanen op bieten, 1 adulte zeearend, 1 slechtvalk, de gebruikelijke grote zilverreigers en buizerds. Ik had slechts 2 uurtjes om te vogelen, veel te kort voor zo'n uitgestrekt gebied.