Vogeldagboek©


Ekster091006
Roepende ekster (Pica pica - Common Magpie) vanmiddag in het Buytenpark.
Maandag 9 oktober 2006 - Vinkenzwermen

Jammer dat het vandaag geen trekteldag was. Vanmorgen was er flinke trek, vooral van vinken. Zelfs na de middag bleven de vinken doorstromen. Tussen half 1 en half 2 in het Buytenpark zo'n 300 à 400, toen ik rond half 3 De Wilck verliet, vlogen er nog steeds groepen over.

Dwars over de Starrevaart trokken vanmorgen 13 barmsijzen voorbij, richting zuidoost. Het geluid was onmiskenbaar, heb dat afgelopen winter vaak op Scheveningen gehoord. Vanmorgen in de auto had ik toevallig nog naar trekgeluiden geluisterd. Het kon niet missen.

Maar toch. Thuisgekomen las ik op Trektellen.nl nauwelijks iets over barmsijzen. En dan slaat de twijfel toch een beetje toe. Helaas kan ik het geluid van het trekkende groepje niet nog eens afspelen, voor mezelf plaats ik toch maar een vraagtekentje bij deze melding.

Graspieper091006
De vinken bleven vliegen, sommige graspiepers puften even uit, zoals deze vanmorgen in de Leidschendammerhout. Het is een volwassen vogel in 'vers' najaarskleed: jonge vogels hebben geen strepen op de flanken.

In elk geval tussen de vinken en graspiepers (veel minder) en andere vogeltjes over de Starrevaart 6 veldleeuweriken en 3 boerenzwaluwen. Verder o.a. 34 zwarte ruiters, 8 kemphanen, 1 grutto, 1 bonte strandloper en 5 dodaarzen. Boven de Meeslouwerplas een jagende vrouw bruine kiekendief.

In De Wilck vanmorgen 3 grote zilverreigers, in de Barrepolder 5 heilige ibissen en zondagmiddag langs het Molenslootpad 2 tapuiten.

Schorsvlieg280906
Het is nog redelijk warm weer en de zon schijnt nu en dan, maar het aantal insecten neemt snel af. Boven een schorsvlieg (Mesembrina meridiana - Mid-day Fly; above) 28 september bij de Amaliahut en onder een man paardenbijter (Aeshna mixta - Migrant Hawker; male) 1 september Meeslouwerplas.
Paardenbijter010906