In het Prielenbos steken de muggen nog steeds, toch heb ik daar vanmorgen met veel genoegen een paar uur doorgebracht. Ik houd van die moerassige ruigtes waar bomen mogen omvallen, de geheimzinnige geluidjes en roepjes en doorkijkjes intrigeren.
De meeste geluiden zijn op naam te brengen: het wemelt er van ratelende winterkoninkjes, mezen, een twintigtal foeragerende zanglijsters op de snipperpaden, de roodborsten zijn afgelopen weekend massaal uit het oosten binnengevallen, een roepende waterral, 2 groene spechten, 4 grote bonte spechten, een zingende tjiftjaf, eksters, kraaien, gaaien.
Ook nog flink wat heidelibellen en enkele paardenbijters, hommels, atalanta's en witjes En onderwijl hoorde ik boven de toppen vinken en veldleeuweriken overtrekken.
Man grote bonte specht (Dendrocopos major - Great Spotted Woodpecker) zoekt insecten hoog in de bomen.
In het plasje bij de Noordhovense Plas 2 dodaarzen, op de Zoetermeerse Plas zwommen er 7. In het SBB-gebied Noord-Aa 1 grote zilverreiger. Dinsdag kort op de Starrevaart geweest: 38 zwarte ruiters, 1 kluut, 2 scholeksters, vrouw bruine kiekendief en 1 dodaars.
*****
Bedankt voor de bijval over mijn 'halve' waarneming van barmsijzen. Er blijken elders toch (ook) groepjes doortrekkende barmsijzen gezien te zijn!
*****
Natuur & Wet
Regelmatig onderhoud van struiken, bomen en bossen is nodig en moet daarom ook kunnen worden uitgevoerd. Maar niet zonder meer.
Toelichting: KLIK HIER
|
|
De paddenstoelentijd breekt weer aan. Boven gewone fluweelpootjes (Flammulina velutipes - Velvet Shank) in het Buytenpark, onder wollige bundelzwam (Pholiota populnea - Yellow Laminated Butt Rot of Poplars) in Noord-Aa Zoetermeer. Inzet: de lamellen van het gewoon fluweelpootje zijn lichtgeel, de steel fluwelig en zwart.
|