Vogeldagboek©


Woensdag 13 september 2006 - Waaierstaartrietzanger

Vroeger heetten ze waaierstaartrietzangers, hun naam is veranderd (waarom weet ik niet) in graszanger. In ons land had ik er nog nooit een gezien, wel in Frankrijk. Vanmorgen zat zo'n klein vogeltje, ter groottte van een winterkoning, in de begroeiing rond het grootste plasje van de Leidschendammerhout.

Gisteren had ik me al voorgenomen, vanwege het mooie weer, vroeg uit de veren te gaan. Toen gisteravond de graszanger werd gemeld, was dat een extra reden om op tijd op te staan.

Graszanger130906
De enige foto die ik van de graszanger (Cisticola juncidis - Zitting Cisticola) kon maken.

Het vogeltje zie je heel lastig in de vegetatie, maar hij verraadt zich door zijn roep (vanmorgen veelvuldig) en zangvlucht (niet gezien). Eenmaal liet hij zich goed bekijken, snel de telescoop gericht, maar na een fotootje dook hij alweer naar beneden. Daarna heb ik nog een uurtje geluisterd, hoorde hem telkens roepen, maar zag hem niet.

Graszangers zijn zeldzame vogels in ons land, soms wordt er een (vermoedelijk want bijna niet vast te stellen) broedgeval gemeld. De meeste komen voor in het Verdronken Land van Saeftinge. Het zijn 'zuidelijke' vogels, Nederland vormt de noordgrens. Het zijn standvogels: na strenge winters is hun aantal soms drastisch minder.

Roodborsttapuit130906
Roodborsttapuit (axicola rubicola - European Stonechat) in het ochtendzonnetje..

Grotemantelmeeuw130906
Grote mantelmeeuw (Larus marinus - Greater Black-backed Gull) vanmorgen op de vogelplas.

Tafeleend130906
Ook voor de hut deze man tafeleend (Aythya ferina - Pochard; male in moult) ruiend naar prachtkleed; duurt nog wel een poosje!

Slobeend130906
Deze man slobeend (Anas clypeata - Northern Shoveler; male in moult) is ook in de rui. Aan zijn gezicht te zien trekt hij graag weer snel zijn bruidskleed aan!

In diezelfde vegetatie 2 paapjes en 1 roodborsttapuit. Verder 13 watersnippen en 2 halsbandparkieten. Op de Starrevaart 2 heilige ibissen, 15 lepelaars, 74 aalscholvers (ook een groep van 68 overtrekkende aalscholvers), 3 kemphanen, 1 zomertaling, 4 grutto's, de 'bekende' adulte vrouw brilduiker, 5 zwarte ruiters, 2 bonte strandlopers, 3 juveniele krombekstrandlopers, 39 wulpen en rond 11 uur deed een slechtvalk 3 mislukte aanvallen op vogels. Dinsdag: Oostbroekpolder 1 regenwulp en Riethoornse Polder-Noord 1 purperreiger