Vogeldagboek©


Spreeuw230107
Spreeuw (Sturnus vulgaris - Starling) in de Barrepolder.
Maandag 5 februari 2007 - Mussen eten muur op*

Regelmatig zie ik in de tuin groepjes huismussen tegen de muur hangen: ze pikken stukjes kalk uit de voegen tussen de bakstenen. Ik heb wel eens gelezen dat vogels (ook in volières) kalk uit muren eten als ze die onvoldoende in de natuur (of door bijvoeding) kunnen vinden.

Vogels hebben kalk nodig voor hun beenderen en eierschalen. Ook koolmezen hangen aan onze muur, maar ringmussen weer niet.

* Lees ook: Geen kalk maar spinneneieren

Huismus010207_coll
Man huismus (Passer domesticus - House Sparrow) neemt een hapje kalk uit de muur.

Brilduiker050207D
Man brilduiker (Bucephala clangula - Goldeneye) voor de Starrevaarthut.

Vanmorgen in de Oostbroekpolder 81 kleine zwanen: 68 adulte en 13 juveniele vogels. In de Barrepolder, in De Wilck en in de Meerpolder 1 grote zilverreiger. In de Meerpolder ook 1 kleine zilverreiger; volgens diverse berichten zwerven er 2 in de omgeving rond. In De Wilck 2 jagende slechtvalken en in de Geerpolder 54 foeragerende scholeksters.

Nog even bij de Starrevaart en omgeving geweest. Op de vogelplas zelf 1 grutto, 2 kluten, 1 geoorde fuut en 2 bonte strandlopers. Op het grote slik zaten ook veel goudplevieren tussen de talrijke kieviten. Bij de Meeslouwerplas 2 waterrallen en 14 koperwieken, in de Leidschendammerhout 1 man brilduiker en 8 graspiepers.

De grutto's die nu gezien worden, zijn zeer waarschijnlijk IJslandse grutto's. Het verschil met Hollandse grutto's is in deze tijd van het jaar lastig te zien. Onze grutto's zijn op de terugweg uit Afrika en eten zich vol met rijst in Spanje en Portugal. Meer hierover op de interessante site met gruttonieuws: Nederland-Gruttoland.


Kleinezilverreiger050207
Kleine zilverreiger (Egretta garzetta - Little Egret) in de Meerpolder.