Vogeldagboek©


Roerdomp170207O
Weinig roerdompen (Botaurus stellaris - Great Bittern) gezien deze winter,
al weet je niet wat er nog kan komen...
Deze vogel liet zich vandaag in elk geval mooi fotograferen
al bleef hij zich doorlopend schuil houden achter twijgen en rietstengels.
Zaterdag 17 februari 2007 - Geen kalk maar spinneneieren

In Vogeldagboek van 5 februari schreef ik dat vogels kalk uit de muur pikken. Kalk hebben ze immers nodig voor gezonde beenderen en eieren. Uit reacties van lezers en verder speuren in boeken e.d. blijkt dat vogels in de vrije natuur voldoende kalk en andere voedingsstoffen kunnen vinden.

Vogels die in kooien worden gehouden, moeten wel degelijk van o.a. extra kalk worden voorzien. Daar ontbreekt immers de verscheidenheid die er 'buiten' wel is. In volières bijvoorbeeld kan je wel regelmatig zien (kijk maar op internet) dat papegaaiachtigen en andere soorten kalk uit muren pikken.

De mussen en mezen en andere vogelsoorten die je wel eens aan de muren ziet hangen, zijn op zoek naar minuscuul dierlijk voedsel, zoals eieren van spinnen.

De afgelopen week heb ik met verrekijker en telescoop de mussen bekeken die op een paar meter afstand aan de muur hingen, soms in groepjes van vijf of zes tegelijk. Als je ze zo dichtbij haalt, zie je duidelijk dat ze 'zoeken'. Naar eten dat met het menselijk oog niet of nauwelijks waarneembaar is.

Roerdomp170207T

Steenuil160207
Op particulier terrein heb ik gisteren een poosje mogen genieten van een paartje steenuilen (Athene noctua - Little Owl). Helaas zaten de vogels te ver weg voor een mooie(re) foto.

Tijdens een fietstochtje vrijdag rond de Zoetermeerse plassen o.a.: Benthuizer Plas 4 dodaarzen, 1 paartje brilduikers en 2 waterrallen. Zoetermeerse Plas 8 dodaarzen. Prielenbos baltsroep van dodaars, 2 waterrallen, 2 staartmezen en 1 goudhaantje. Verscholen in het struweel van het Noord-Aa 3 ransuilen.

*****
Recensie: de DODO, portret van een pechvogel


Roerdomp170207K