Vogeldagboek©


Grotezilverreiger291206A
Grote zilverreiger (Casmerodius albus - Great Egret) met grote passen op weg naar het nieuwe jaar!
Dinsdag 2 januari 2007 - Met stevige tred 2007 in!

Mijn eerste vogeldag van het nieuwe jaar verregende. Net na de middag, toen het even droog werd, op stap gegaan. De camera kon ik met dit donkere weer nauwelijks gebruiken.

In de Zoetermeersche Meerpolder zaten, over grote afstand verspreid, rond de negenhonderd kolganzen. Daartussen tientallen grauwe ganzen en enkele brandganzen. Er zaten diverse vogels tussen die voor wetenschappelijke doeleinden waren geringd. Heb 3 kleurringen kunnen aflezen; de gegevens staan onder Vogelringen.

Kleinezwanen020107
Kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) in de Oostbroekpolder. Een paartje met 2 jonge vogels, waarvan 1 op de foto. Prachtige vogels, lieflijk geluid, dit seizoen minder gezien dan anders.

Opmerkelijk vond ik dat twee gekleurringde vogels, die in hetzelfde groepje zaten, op 10 december ook in dezelfde polder waren gezien in Bleskensgraaf. De derde zat een paar honderd meter verderop in de Meerpolder. Daar ook 43 (39+4) kleine zwanen. In de Oostbroekpolder 16 (12+4) kleine zwanen, in de Barrepolder 2 grote zilverreigers. Langs een plas op een weiland in de Benthuizer Noordpolder foerageerde een witgat.

Huismus091206
Ik heb veel 'lievelingsvogels', de huismussen (in onze tuin) reken ik daar zeker toe. Ook deze man huismus (Passer domesticus - House Sparrow; male) blikt vol verwachting het nieuwe jaar in!

Natuur & Kunst

Sinds juni 2006 staan schilderijen op de voorpagina van vogeldagboek.nl. Elke maand twee verschillende kunstwerken.

Vorig jaar waren het schilderijen van de Leidse kunstenaar Jaap Franso. Het jaar 2007 start met schilderijen (een steenuil) van Dirk Moerbeek, vogelaar en (inter)nationaal bekend beeldend kunstenaar.

Alle gepubliceerde kunstwerken blijven op de website staan zodat ze altijd terug te vinden zijn. Voor meer informatie over de schilderijen, de kunstenaars, hun exposities e.d.: neem een kijkje op de pagina Natuur & Kunst.