Vogeldagboek©


Vrijdag 12 januari 2007 - Vogels zijn niet lief voor elkaar

Aan dieren worden vaak menselijke karaktertrekken toegedicht. Wie heeft er niet genoten van de fabels van Jean de La Fontaine? En van tal van andere prachtige dierenverhalen?

"Vogels zijn niet empathisch", schreef een lezer. Dat was zijn reactie op de vraag of een mees die zich tegen een raam bewusteloos had gevlogen, door soortgenoten werd aangepikt om hem 'tot leven te wekken'. Dieren kunnen zich niet 'invoelen' in het leven van anderen.

Rossestekelstaart120107
Rosse stekelstaarten (Oxyura jamaicensis - Ruddy Duck), zoals deze man, beginnen al aardig in prachtkleed te komen. Vandaag op de Starrevaart

Hij schreef verder o.m.: Dieren kunnen zich niet 'invoelen' in het leven van anderen. "Alles draait om voortplanting en voedsel. Zolang het geen voortplantingsseizoen is draait het om voedsel. Als vechten (territorium) meer energie kost dan het oplevert aan voedsel dat je kan vinden, vecht je niet en zoek je liever je kostje bij elkaar. Maar als je de kans krijgt om op eenvoudige manier een voedselconcurrent te elimineren, doe je dat gewoon".

Een andere lezer heeft koolmezen, en andere vogels, dode soortgenoten zien bepikken. Hij verdenkt vogels van kannibalisme. Later meldde hij een 'bevestiging' van zijn opvatting uit een Noors boek (van Per Hafslund) uit 1964 met een foto waarin een koolmees de ingewanden van een dode pestvogel opeet.

Slechtvalk120107B
Slechte foto, meteen toegegeven. Het was grauw op de Starrevaart en deze slechtvalk kwam langs. Dus toch maar gefotografeerd: een 1e winter man (Falco peregrinus - Peregrine Falcon; male 1st winter).

Sneeuwwittekaaszwam040107
Nog twee foto's van paddenstoelen vorige week in het Buytenpark. Dit is een sneeuwwitte kaaszwam (Tyromyces chioneus - White Cheese Polypore), enigszins in staat van ontbinding.

Ik ben niet deskundig op dit gebied. Als je olifanten in tv-series ziet rouwen om dode soortgenoten, krijg je daarbij 'menselijke' gevoelens. Maar hoe je het ook wendt of keert en welke 'uitzonderingen' er wellicht zijn: het gaat in de natuur alleen maar om overleven, zonder gevoelens.

Waarnemingen vandaag o.a.: Trek van graspiepers: hier en daar in de polders heel kleine groepjes richting zuid. In de Barrepolder 15 kleine zwanen, in de Meerpolder 62 (60+2). Grote zilverreigers in De Wilck, de Barre-, Geer- en Meerpolder en in de Drooggemaakte Grote Stompwijkse Polder.

Op de Starrevaart tussen zo'n driehonderd rustende wulpen de eerste 3 grutto's van dit seizoen. Verder o.a. 1e winter vrouw topper, 1 vrouw grote zaagbek, 2 zwarte ruiters, 2 grote mantelmeeuwen en een overvliegende 1e winter man slechtvalk.


*****
De merel die ik gisteren als jonge vrouw aanmerkte, is zeer waarschijnlijk een adulte vrouw. De lichte veren die ik aanzag voor 'jeugdveren', zijn veren met een pigmentafwijking, zo is mij verzekerd.

Weekoorzwammetje040107A
Week oorzwammetje (Crepidotus mollis - Peeling Oysterling).