Vogeldagboek©


Torenvalk080107
Mannen torenvalk (Falco tinnunculus - Kestrel; male) mag je gerust sieraden in het landschap noemen.
Deze man zat dinsdag bij de Amaliahut, eerst op het ooievaarsnest, later op een paaltje.
Donderdag 11 januari 2007 - Wintermerels

Vogels zien er 's winters anders uit dan 's zomers, ook merels. Volwassen vogels worden in de herfst iets valer, de gele snavel van de man iets doffer.

Jonge merelmannen zijn goed te herkennen: ze hebben een geheel donkere snavel. Bovendien is hun oogring nog niet helder en hebben ze licht ogende bovendekveren op de vleugels. Jonge merelvrouwen zijn er veel lastiger uit te halen, maar ook zij hebben wat lichtere grote dekveren.

Merel070107
Jonge merelvrouw (Turdus merula - Common Blackbird; female 1st winter) in de tuin: duidelijk zijn de lichte delen op de vleugel te zien. (Het blijkt evenwel een adulte vrouw met pigmentafwijking te zijn).

Onlangs vroeg ik mij af waarom zilverreigers zo wit zijn. Bert van Eijk ("Ik ben geen specialist op dit terrein") schreef me het volgende.

Wit is een van de meest opvallende kleuren om uit de verte/hoogte te kunnen worden gezien op een donkere ondergrond (meeuwen/witte reigers foeragerend in water) en dus elkaar te kunnen opzoeken. Bovendien vallen deze visrovers dan niet op voor hun prooien. Immers: deze kijken vanuit het donkere (oppervlakte)water naar het licht en zien dus 'wit in wit'.

Bovendien kunnen de reigers en de meeuwen vanuit het heldere licht in het niet zo donkere oppervlaktewater hun buit voldoende zien.

Bekerzwam_spec080107
Een bekerzwam (Peziza spec) maandag langs de Meeslouwerplas Mogelijk een bleekbruine of een molmbekerzwam.

Aalscholvers zoeken elkaar ook op, maar vissen gezamenlijk onder water. Daarom zijn ze zwart. Immers: dieper in het water of dieper zwemmend dan hun prooi is het donker, daarom vallen ze als ze zelf ook donker zijn niet op. Dit levert een gemakkelijker vangst op omdat de potentiële prooien de vogels niet of te laat zien ('zwart in zwart').

Een mooie combinatie zie je bij bijvoorbeeld alken, zeekoeten en papegaaiduikers. Deze visvangende vogels zijn van onderen wit. Als ze kort onder de oppervlakte zwemmen, vallen ze niet op voor de prooien beneden hen, maar ook niet voor onder hen zwemmende predatoren. De bovendelen zijn zwart(achtig) waardoor vijanden als grote (roof)meeuwen ze nauwelijks zien. Tot zover Bert.

Een chagrijnig vraagje van mij tijdens deze grauwe dagen: gaat dit verhaal met donker weer ook op? Of kost het zilverreigers dan (veel) meer moeite om waterdiertjes te vangen?