Het valt deze dagen niet mee om vogelfoto's te maken. Je moet steeds schuilen voor (onweers)buien, de begroeiing is overal erg dicht en de vogels houden zich rustig. Vanwege het weer vliegen vlinders en libellen ook maar mondjesmaat.
's Maandags doorkruis ik meestal 'mijn gebied'. De aardigste waarnemingen hieronder. In De Wilck een rustende boomvalk en een jagende man bruine kiekendief. Op de Starrevaart 21 lepelaars en langs het riet een kort zingende sprinkhaanzanger.
Langs de (grote) Meeslouwerplas waren 2 ijsvogeltjes aan het vissen. Daar riepen ook een waterral en een vrouw koekoek, verder o.a. 2 zwartkoppen.
Langs het Spookverlaat vlogen een adulte en juveniele sperwer, en bij de hut zaten diverse (jonge) spotvogels en riep een man koekoek. De ooievaars stonden op hun nest, klepperend en baltsend. Ooievaars broeden volgens mij maar eenmaal, dus zullen ook deze halftamme uivers niet opnieuw beginnen na de dood van hun jong.
Het ooievaarspaartje (Ciconia ciconia - White Stork; ringed female at the left) klepperend op het nest. De linkse ooievaar, met ring, is de vrouw.
Jubelende veldleeuwerik (Alauda arvensis - Eurasian Skylark) vrijdag in De Wilck.
Nieuwsgierige scholekster (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher) vanmiddag op een energiehuisje langs de Galgweg.
|
|
Een van de ijsvogels (Alcedo atthis - Kingfisher) vanmorgen langs de Meeslouwerplas.
*****
Tijdens mijn vakantie heeft voorzitter Veerman geantwoord op de Open Brief. Er valt best weer wat over te zeggen, maar we moeten niet bezig blijven. We zullen (de voorzitter van) Natuurmonumenten kritisch blijven volgen. Hieronder zijn reactie.
Geachte heer De Groot,
Dank voor de felicitaties voor mijn benoeming zoals verwoord in uw open brief aan mij in uw Vogeldagboek van 14 mei jl. Graag geef ik - tot mijn spijt met enige vertraging - een reactie daarop, omdat ik meen dat enige nuance in uw opmerkingen over het door mij als minister gevoerde beleid op zijn plaats is.
Ik wijs allereerst op enkele feiten: in mijn ambtsperiode is de kokkelvisserij beëindigd, is meer dan 1 miljard extra voor natuur ter beschikking gekomen, is een nieuw soortenbeleid ontwikkeld, is een convenant gesloten tussen natuurbeschermingsorganisaties, de KNJV en sectoren van het bedrijfsleven betreffende de jacht en zijn gedragscodes in diverse sectoren ontwikkeld in het kader van de FF-wet.
Daarnaast heb ik mij krachtig ingezet voor natuur en landschap bij politieke discussies inzake de Westerschelde en de tunnel onder het Naardermeer, de westelijke rondweg rond Utrecht, het Groene Hart en het weidevogelbeheer.
Gedurende mijn regeerperiode kon ik de overlast en schade door o.m. kraaiachtigen echter niet negeren. Ook heb ik voor de ganzenproblematiek, die in sommige delen van ons land dringend om oplossingen vraagt die recht doen aan de diverse belangen, een geheel nieuw beleid ontwikkeld dat primair uitgaat van het scheppen van leefgebieden voor ganzen.
Ik deel ten volle uw liefde voor de vogels, maar ik wijs erop dat het kabinet in een democratie rekening moet houden met bestaande meerderheden in de volksvertegenwoordiging. Dat betekent soms ook het sluiten van compromissen, compromissen waar ik met mijn hart niet steeds achter stond.
Een minister kan in die gevallen kiezen uit twee opties: aftreden of er het beste van maken gegeven de parlementaire realiteit. Aftreden kan slechts éénmaal. Het beste er van maken heb ik getracht te doen, ook voor de natuur. Natuurlijk is daarop kritiek mogelijk, en soms zelfs welkom. Maar dat vat ik op als kritiek op het gevoerde beleid, en niet als kritiek op mijn persoon.
Als voorzitter van NM ga ik mij nu van harte inzetten voor de zaak waar Natuurmonumenten al ruim een eeuw voor staat: een betere natuur en een mooier Nederland. Ik verwelkom ook in deze functie uw kritische blik, en zal u als persoon graag eens ontmoeten om deze gedachtewisseling voort te zetten.
Met vriendelijke groet,
C.P. Veerman, Voorzitter Vereniging Natuurmonumenten
|