Vogeldagboek©


Meerkoeten140507
Meerkoet met kuiken (Fulica atra - Eurasian Coot) vanmorgen in Stompwijk.
Maandag 14 mei 2007 - Open brief aan Cees Veerman

Geachte heer Veerman,

Gefeliciteerd met uw benoeming tot voorzitter van Natuurmonumenten.

U krijgt een functie die in ons land waarschijnlijk de belangrijkste is om de natuur(flora en fauna en landschap) te beschermen tegen verdere verpaupering.

Door achtereenvolgende kabinetten met CDA-ministers op landbouw en natuur is de teloorgang van de natuur alleen maar gestimuleerd. U kunt het zich toch nog wel herinneren? Enkele recente voorbeelden: vos, zwarte kraai, kauw, Canadese gans, konijn, houtduif en mol op de dodenlijst, vrijstelling voor winterjacht op grauwe gans (op deze soort ook zomerjacht), kolgans en smient, voorstel om jacht in natuurgebieden toe te staan, vernietiging van zeebodem en vogelvoedsel door ongeremde kokkelvisserij, uitholling van de Flora- en faunawet enz. enz. U kent de lange(re) lijst ongetwijfeld beter dan ik.

Organisaties als Natuurmonumenten, Vogelbescherming , Greenpeace, Milieudefensie, Faunabescherming enz. kunnen een maatschappelijk gedragen tegenwicht vormen tegen dergelijke brute aantastingen van flora en fauna.

Natuurlijk, de politiek staat sterk onder druk van lobby's van jagers, van projectontwikkelaars, van boeren die geen oog hebben voor de natuur en van (lokale) politici die alleen maar denken aan voorkeurstemmen.

Daarom moeten natuur- en milieuverenigingen schipperen, compromissen sluiten. Maar dat mag nooit ten koste gaan van plant en dier en van het landschap waarin zij leven. Althans, dat is toch een doelstelling van Natuurmonumenten?

Okay, ik stop met dit 'spelletje' en zeg het recht voor zijn raap: u hebt als minister niet getoond dat de belangen van de natuur u ter harte gaan. Werp me niet tegen dat u onder druk van politieke beslissingen niet anders kon. Als u - het is maar één voorbeeld - niet gewild had dat jagers vorig jaar in Friesland een slachting onder kolganzen hadden aangericht, dan had u dat moeten verbieden of moeten aftreden.


Brandnetelkapje120407
De rups van het brandnetelkapje (Abrostola tripartita - Spectacle), Spookverlaat.

Kraamwebspin120507
Een kraamwebspin (Pisaura mirabilis - Nursery Web Spider), zaterdag in het Spookverlaat.

Ik wil u uw politieke opportunisme vergeven (ja, ik ben van ARP-huize), maar nu heeft u geen keus meer. U startte uw benoeming slecht door zaterdag op de radio te verklaren dat u weinig had gemerkt van verzet tegen uw benoeming. Dat was nog een leugentje dat ik beschouw als een restant van obligate statements waarin politici zo bedreven zijn. Zakelijke politiek bedrijven is wat anders dan luisteren naar mensen die hun (natuur)hart laten spreken!

U krijgt van mij het voordeel van de twijfel, gebaseerd op uw uitspraak op de website van Natuurmonumenten: "Ik zal mij met hart en ziel inzetten voor natuur en landschap." Maak dat waar Cees! Jezus zei dat 'niet één mus is vergeten voor God'. Laat dat uw (Bijbelse) leidraad zijn.

Geruime tijd heb ik overwogen mijn lidmaatschap van Natuurmonumenten op te zeggen als u voorzitter zou worden. Ik ben echter geen wegloper maar een vechter. Ieder mens verdient een herkansing. Ook u, al is uw verleden verre van natuurbrandschoon.

Laat zien dat natuurbescherming met passie en zonder geweer inderdaad in uw ware aard besloten ligt en dat u slechts tijdelijk van het goede pad geraakte.

Ik zal uw beleid op de voet volgen, samen met de duizenden lezers van Vogeldagboek. Bescherm en verdedig de natuur, in harmonie met de behoeften van onze samenleving. Hoewel ik al heel lang lid ben van Natuurmonumenten zal ik alsnog mijn lidmaatschap opzeggen en iedereen oproepen mijn voorbeeld te volgen indien u uw belofte niet nakomt.

Adri
*****
Lees hier de reactie van Veerman


Visdief140507A
Visdief (Sterna hirundo - Common Tern) vanmiddag op de Amaliaplas.
De vogel had lak aan het verbodsbordje...