Vogeldagboek©


Dinsdag 15 mei 2007 - Zoetermeerse parken

Vandaag het Zoetermeerse Buytenpark en Westerpark doorkruist. Het ruige Buytenpark met hellingen van soms wel twintig meter op begroeide afvalhopen, het beboste Westerpark, een 'klassiek' park met 'klassieke' vogels.

Maar niet de laatste dagen: in het uiterste zuid-oostpuntje zit een Iberische tjiftjaf te zingen. Het is een onopvallend boomvogeltje, zoals fitis of tjiftjaf, met gele, groenige en bruine tinten. Een duidelijk lichte wenkbrauwstreep.

Het is in ons land een zeldzame verschijning, hierheen gevlogen uit Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal of het noorden van Afrika. Altijd leuk als er zo'n aparte vogeltje in de buurt zit.

Kleinekarekiet150507

Al die bruine vogels lijken sterk op elkaar en kan je meestal slechts met zekerheid op geluid herkennen. Boven een kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus - European Reed Warbler; above), onder een bosrietzanger (Acrocephalus palustris - Mars Warbler), allebei vandaag in het Buytenpark.

Bosrietzanger150507
Bosrietzanger150507B

Zijn 'zang' is vrij luid, het begin doet mij denken aan een snelle 'gewone' tjiftjaf, de laatste strofen lijken op die van een winterkoning. Plus variaties! Op het ogenblik worden meer Iberische tjiftjafs in ons land gemeld, een gevolg van het warme weer van de afgelopen tijd?

In het Buytenpark heb ik wat langer gedwaald. Een nachtegaal die op een paar meter van me zat te zingen zonder dat hij zich liet zien. Een spotvogel is niet zo bescheiden en klimt tijdens het zingen van zijn gevarieerde lied - altijd met herhalingen en daardoor herkenbaar - graag in een struik of langs een rietstengel omhoog; door tegenlicht niet kunnen fotograferen.

Iberischetjiftjaf150507A

Een zeldzaam vogeltje voor ons land in het Westerpark: een Iberische tjiftjaf (Phylloscopus ibericus - Iberian Chiffchaff).

Iberischetjiftjaf150507C

Ook bosrietzangers (4 gezien/gehoord) hebben een afwisselende zang, met veel klanken die op rietzanger en kleine karekiet lijken. Die zongen ook nog voluit, evenals twee blauwborsten. Een braamsluiper hoorde ik doorlopend klepperen, hij deed zijn naam eer aan en sloop onzichtbaar door de struiken.

Verder de lichte man bruine kiekendief, grasmussen, kneuen, groenlingen, op de telpost 3 tapuiten (2 mannen), fitissen, enz. Slechts een enkele zwartkop en tuinfluiter, in het Westerpark zongen er veel meer. In De Wilck gisteren een vrouw tapuit en langs het Spookverlaat 1 spotvogel en 1 bosrietzanger.

Bruinblauwtje150507_coll
Tussen het Westerpark en de rijksweg A12 vlogen op een zonnige plek wat Icarusblauwtjes en bruine blauwtjes. Van het bruin blauwtje (Aricia agestis - Brown Argus) een foto van de bruine bovenkant en de gespikkelde onderkant.

Kneu150507
Vrouw kneu (Carduelis cannabina - Common Linnet; female) verzamelt nestmateriaal.