Vogeldagboek©


Woensdag 16 mei 2007 - Tapuiten en Groenlandse tapuiten

Het gaat slecht met de tapuit als broedvogel in ons land. Zoals het slecht gaat met alle soorten die afhankelijk zijn van leefomstandigheden die nauw luisteren naar hun behoeften. Dieren met een goed aanpassingsvermogen aan nieuwe situaties (kraaien, meeuwen, reigers) gaat het in het algemeen voor de wind.

Een tapuit is een holenbroeder. Holtes in steenhopen, tussen omgewaaide bomen, vooral konijnenholen. Het aantal konijnen is drastisch verminderd en grote open plekken in het bos met kap- en stormvlaktes zijn schaars geworden. Ook andere factoren kunnen een rol spelen.

Tapuit150507C

Twee mannen tapuit gisteren in het Buytenpark: boven een Groenlandse tapuit (Oenanthe oenanthe leucorhoa - Greenland Wheatear; male; above) en onder een 'gewone' tapuit (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear; male).

Tapuit150507A

Feit is dat in heel West-Europa de tapuit als broedvogel dramatisch achteruitgaat. In ons land werden rond 1980 nog 1900-2500 broedparen geteld, rond het jaar 2000 waren dat er nog maximaal 800 en gevreesd wordt dat hun aantal sindsdien opnieuw (sterk) is afgenomen. (Gegevens o.a.: Broedvogelatlas, SOVON)

'Onze' tapuit is een vrij lichte vogel, vergeleken met de zgn. Groenlandse tapuit. Dat zijn broedvogels van Groenland en Noord-Amerika die overwinteren in Afrika en op doortrek naar hun broedgebied hier een tijdje blijven hangen, soms tot in de zomer.

Volgens onderzoekers worden deze Groenlanders steeds vaker opgemerkt. Wellicht omdat er meer doortrekken, misschien omdat het nu pas bij vogelaars begint op te vallen dat die robuuster uitgevallen vogels met donkerder, rodere tinten anders zijn dan de 'gewone' tapuit.

In het Buytenpark zaten gisteren 3 tapuiten: een tapuit man en een paartje Groenlandse tapuit. Van het vrouwtje Groenlandse tapuit heb ik geen foto's gemaakt, wel van de mannen. Het verschil is op de foto's heel goed te zien. Ook het gedrag van beide soorten zou iets anders zijn: de Groenlandse tapuit is wat minder schuw, oogt wat 'steviger' en gaat vaker op hoge uitkijkposten zitten.

Konijn150507
In het Buytenpark komen nog flink wat konijnen voor. Ze werpen hun jongen in de gaten tussen de talrijke boomstammen die her en der in het park liggen en die het gebied zo'n aparte uitstraling geven. Op de foto een jong konijn (Oryctolagus cuniculus - Rabbit), gisteren gefotografeerd.

Platbuik120507

Nog twee foto's van de afgelopen dagen uit het Spookverlaat. Boven een vrouw platbuik (Libellula depressa - Broad-bodied Chaser; female), een man heeft een blauw achterlijf. Hieronder een vrouw tuinwolfspin (Pardosa amentata - Wolf Spider; female) met een eicocon. Ik heb de foto op de computer van flitslicht voorzien zodat de spin beter opvalt op de donkere bodem.

Tuinwolfspin100507

*****
Recensie: In de tuin onder de pannen