Vogeldagboek©


Maandag 25 juni 2007 - Uivertje dood, boomvalk okay

Tussen de (onweers)buien door vandaag links en rechts wat geneusd. En gebeld met Vogelrevalidatiecentrum Zundert. Daar vertelde Dieuwertje dat het goed gaat met de boomvalk uit het Spookverlaat. De vogel moet door een stevige botsing een zware shock hebben opgelopen. Er is niets gebroken, hij eet weer, vliegt weer en wordt deze of volgende week losgelaten.

Ooievaar250607B
Ma ooievaar (Ciconia ciconia - White Stork) lijkt het verenkleed van haar jong te verzorgen. Er was geen teken van leven, het kuiken was waarschijnlijk dood.

Met de jonge ooievaar op het nest langs het Spookverlaat lijkt het minder goed te zijn afgelopen. Vanmorgen 1,5 uur gepost, vanmiddag nog even wezen kijken, maar geen spoor van het uivertje, dat al vrij groot was en waarvan je toch op zijn minst wat veren boven de nestrand zou moeten zien uitsteken.

Vanmorgen stond de moeder op het nest. Diverse malen boog ze haar kop en ging haar snavel snel een klein beetje open en dicht. Was ze bezig de veertjes van haar (dode) jong glad te strijken? Vanmiddag stond pa op het nest en was ma aan het foerageren. Weer geen spoor van de jonge vogel, ik vrees het ergste.

Koolmees_coll
Vier foto's van de eerste uitgevlogen koolmees (Parus major - Great Tit; juvenile). De bovenste twee heb ik vanmorgen gemaakt toen hij luidruchtig zat te bedelen. Op de onderste is te zien hoe de mees zich afzet en naar zijn pa vliegt die met voedsel in een boom zit te wachten.

Zevenstippeliglieveheersbeestje160507A

Nog twee foto's van voor de vakantie. Boven de pop van een zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata - Sevenspotted Lady Beetle; pupa), een van de meest voorkomende lieveheersbeestjes, onder een man witte kwikstaart (Motacilla alba - White Wagtail; male) die zich in De Wilck uitrekt na een regenbui.

Wittekwikstaart180607

Vandaag zijn er twee koolmezen uit de nestkast in onze tuin gevlogen. De eerste vloog uit precies op het moment dat ik aan het fotograferen was! De afgelopen dagen bleek dat ma koolmees er niet meer was, pa stond er alleen voor.

Zaterdagmiddag vloog de ouder maar vijf keer met voedsel naar de nestkast. Ik zit natuurlijk niet permanent te kijken, dus zeg dat ik ook zo'n vijf voedselvluchten heb gemist. Dan nog, erg weinig hoor! Pa ziet er behoorlijk 'afgevlogen' uit. Met morgen erg slecht weer op komst, lijkt de afloop nogal onbestendig.