Gisteren en vanmiddag wat gedoold in 'mijn' oostelijke territorium, De Wilck en het Spookverlaat. Voor degenen die om welke reden dan ook nauw betrokken zijn bij 4 en 5 mei, zijn dit moeilijke dagen. Vandaar ook maar korte uitstapjes, waarbij de rust van de natuur kalmerend werkt op een woelige geest.
In het Spookverlaat heb je enkele luwe plekjes waar je veel insecten ziet, zoals deze geoogde bandspanner (Xanthorhoe montanata - Silver-ground Carpet) en (onder) vrouw gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum - Black-tailed Skimmer; below). Het is een adulte vrouw, jonge vrouwen zijn meer geel dan bruin.
|
|
Boven een bosje loofbomen in Rijnwoude cirkelde vanmiddag een stel boomvalken (Falco subbuteo - Eurasian Hobby). Het lijkt me een geschikt broedgebied voor deze mooie vogels.Regenwulpen krijg je niet zo vaak voor de lens; ze zijn trouwens erg schuw. Na ruim zes weken droogte en met regen in het verschiet, hebben veel boeren hun gras snel gemaaid. Ook al om te voorkomen dat door de warmte het gras zaad gaat schieten.
Langs het Zwetslootpad zat gisteren een paartje paapjes. Donderdag alleen een man, gisteren ook nog een vrouw, vandaag weer alleen de man. Ik kan makkelijk een uur gaan staan kijken naar zo'n mooi, klein vogeltje. 'Biddend' boven het fluitenkruid om een insect te vangen, over een geploegd land rennend, en vaak op een uitkijkpost zittend. Best schuw, maar ik deed geen 'fanatieke' pogingen de vogels te fotograferen.
Op die kort gemaaide graslanden duiken op het ogenblik regenwulpen neer. Het is volop trektijd voor deze broeders van het hoge noorden van Europa. Ze overwinteren in Afrika en op doorreis pikken ze graag wat Hollandse weide-insecten mee.
Vrijdag zag ik 3 groepen: van 8, 12 en 21 vogels op verschillende graslanden ten noorden van het Spookverlaat. Vanmiddag trok er langs de Amaliahut een groep van 13 regenwulpen.
Regenwulp (Numenius phaeopus - Whimbrel).
|