Vogeldagboek©


Kievit200407A
Kievit (Vanellus vanellus - Lapwing) houdt de wacht
in de buurt van het nest in De Wilck (foto 20 april).
Maandag 7 mei 2007 - Alarmerende berichten over kieviten

In het westelijk deel van het Groene Hart van Holland gaat het dit jaar erg slecht met de broedresultaten van kieviten. Ik ontvang daarover verontrustende signalen van boeren en van weidevogelbeschermers en ook mijn eigen waarnemingen stemmen niet vrolijk.

Enkele boeren vertelden me zelfs dit jaar niet één nestje op hun grasland te hebben. In de afgelopen jaren waren dat er al steeds minder geworden (het intensieve gebruik van de agrarische gronden is daarvan ongetwijfeld de belangrijkste oorzaak), maar nu is het aantal nesten tot een dieptepunt gedaald.

Diverse weidevogelbeschermers vertellen dezelfde verhalen: bijna geen nesten. Zelfs in een natuurgebied als De Wilck valt het me op dat je zo weinig kieviten ziet broeden. Slechts hier en daar lopen wat kuikens rond.

Op gemaaide graslanden zie je ook weinig hoopjes gras met een stok erbij (nestmarkering). En dan is het nog maar de vraag of het nesten van kieviten zijn, of van andere vogels.

Kleinevos030507
Donderdag kropen er rond de Starrevaart veel rupsen rond van de kleine vos (Aglais urticae - Small Tortoiseshell).

Als een broedsel van kieviten verloren is gegaan, broeden ze meestal wel weer opnieuw (zelfs diverse keren), dus moeten we maar hopen dat ze de komende tijd opnieuw gaan nestelen. Over de oorzaken kan ik alleen maar gissen, mogelijk spelen het natte weer en daarna het erg warme voorjaar een rol.

Met grutto's schijnt het in het algemeen ook minder te gaan, evenals met graspiepers. Over broedende zomertalingen en slobeenden heb ik weinig gehoord, zelf heb ik een aantal paartjes en mannen-alleen in de polderslootjes gezien.

Bramenbladwesp_VAL020507
Twee insecten woensdag langs het Spookverlaat. Links een bramenbladwesp (Arge cyanocrocea - Bramble Sawfly; on the left) en een veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis succinea - Multicolored Asian Ladybird), oranje zonder stippen. Een van de vele vormen van dit insect. De Plantenziektekundige Dienst in Wageningen doet nog steeds onderzoek naar de verspreiding van deze import-lieveheersbeestjes. Op de website Stippen valt alles over lieveheersbeestjes te lezen en kunnen waarnemingen (evt. met foto's) worden doorgegeven.

Hier en daar zie je een scholekster broeden, maar er zitten ook al veel groepjes scholeksters bij elkaar: uitgebroed? Scholeksters broeden net als grutto's (meestal) maar één keer.Tureluurs doen het goed, evenals veldleeuweriken (door de warmte?). Gisteren zag ik nog een groepje van 4 jonge veldleeuweriken in De Wilck met elkaar spelen, met boven hen een luid jubelende vader. Ook buiten natuurgebieden hoor ik dit jaar meer veldleeuweriken zingen dan anders.

Turksetortels070507
Na een voor onze gebieden bijzondere lange periode van zo'n 6 weken droogte, is het nu gaan regenen. Ook de komende dagen vallen er buien. Hoewel de vogels steeds badderden in de bakjes in onze tuin, hadden ze kennelijk ook behoefte aan een uitgebreide regenbeurt, zoals deze Turkse tortels (Streptopelia decaocto - Eurasian Collared Dove) vanmorgen op het dak van de buren.

Patrijs060507A

Man (boven) met oranje streepjes rond oog en vrouw patrijs (Perdix perdix - Grey Partridge; male above).

Patrijs060507B


Patrijzen060507A
In de Oostbroekpolder langs de Broekweg foerageerde gistermorgen
dit paartje patrijzen (Perdix perdix - Grey Partridge).