Vogeldagboek©


Zwartkopmeeuw3L43_280307E
De geringde 3e kj zwartkopmeeuw (Larus melanocephalus - Mediterranean Gull) roepend boven de Starrevaart.
De zwarte handpennen zijn kenmerkend voor een onvolwassen vogel.
Woensdag 28 maart 2007 - Zwartkopmeeuwen

Een eeuw geleden kwamen zwartkopmeeuwen vrijwel uitsluitend voor in Turkije en in het gebied rond de Zwarte Zee. Geleidelijk aan trokken ze via de landen rond de Middellandse Zee naar het noorden en komen ze nu ook in Nederland en België voor, verspreid over kleine kolonies of op broedplaatsen van andere meeuwen.

'Onze' zwartkopmeeuwen komen volgens onderzoekers waarschijnlijk rechtstreeks uit de Oekraïne. Het waren overwinteraars aan de Atlantische kust die hier in kolonies van kokmeeuwen zijn blijven hangen.

Zwartkopmeeuwen zijn in zomerkleed bijzonder fraai met hun gitzwarte kop, felrode snavel en rode oog met witte rand. Ze zijn iets groter dan kokmeeuwen, soms worden ze verward met deze vogels. Vanmiddag zaten er twee op de Starrevaart.

Zwartkopmeeuw_ad280307D
De adulte zwartkopmeeuw (Larus melanocephalus - Mediterranean Gull).

Zwartkopmeeuw3L43_280307D_ring
De zwartkopmeeuw (Larus melanocephalus - Mediterranean Gull) droeg een witte ring met de code 3L43.

Zwartkopmeeuw_ad280307
De adulte zwartkopmeeuw (Larus melanocephalus - Mediterranean Gull) heeft volledig witte handpennen. Op de buitenvlag van de buitenste slagpen zit altijd een dunne zwarte lijn.

De eerste zag ik toen hij in het water zat, later vloog hij naar het schelpeneiland. Het was een adulte vogel: zwartkopmeeuwen zijn vanaf het 4e kalenderjaar volwassen en hebben dan volledig witte vleugels.

Later hoorde ik een andere zwartkopmeeuw met zijn 'zware' stem komen aanvliegen. Dit was een 3e kj (kalenderjaar) vogel, geboren in 2005, met nog zwarte handpennen. Deze vogel is in Nederland geringd, nadere gegevens ontvang ik later.

Verdere waarnemingen vandaag o.a.: over Benthuizen een groep van ca. 150 aalscholvers naar het noorden, later boven de Starrevaart een groep van 110. Het was duidelijk, ook gelet op andere vogels, dat er flinke voorjaarstrek was.

Leidschendammerhout: foeragerende groep van meer dan dertig graspiepers, 5 kluten Bij de Starrevaarthut 4 tjiftjafs, op de plas 30 tureluurs, 8 kemphanen, 3 zwarte ruiters, 10 kluten en 1 blauwborst. In De Wilck 1 slechtvalk.

Gisteren op de Benthuizer Plas 4 dodaarzen en 4 kluten en op de Zoetermeerse Plas 6 dodaarzen.