Vogeldagboek©


Ooievaars260307A

Op een wielnest bij de woning in de noord(west)hoek van de Starrevaart
gaat dit paartje ooievaars hun geluk beproeven.
Het vrouwtje draagt een ring: ze is op 4 april 2005 als 2e kalenderjaars vogel
geringd in Dierenpark Planckendael in Mechelen (België), waar ze zomaar een inloopkooi inwandelde.

Ooievaars260307_coll
Maandag 26 maart 2007 - Licht aangebrand

Vanavond had ik zowaar een licht aangebrand kleurtje, het zichtbare gevolg van een lekkere dag vol zon en flinke wind. Genoten van 'kleine dingen' in de natuur, zoals de parende ooievaars op het nest bij de Starrevaart.

'k Heb twee keer mijn neus in de Starrevaarthut gestoken, maar die zat voor mijn (gemoeds)rust te vol. Dus vandaag geen vogels geteld, al was de overvliegende slechtvalk moeilijk te missen.

Op een afgezaagde boomstam bij de hut zat een winterkoning, plat op zijn buik. Hij draaide zich telkens een stukje om zodat zijn lichaam van alle kanten van de zon kon profiteren. En voluit zingend, met fladderende vleugels en trillende staart.

En nu is het wachten op de zomervogels. Lang bij de rietkragen gestaan, maar geen blauwborst, snor, rietzanger enz. Wintervogels zijn aan het vertrekken: veel minder smienten en ganzen in De Wilck dan anders. Zaterdagmiddag in mijn omgeving nog een roerdomp in het riet.

*****
Recensie: Het Amsterdamse bomenboek

Kluten260307
De baltstijd is ook voor de kluten (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) begonnen: deze twee testten vanmorgen op de Starrevaart elkaars krachten.


Winterkoning260307C
Winterkoning (Troglodytes troglodytes - Wren) zingt met zijn hele lijfje.