Vogeldagboek©


Dotterbloem220307B
De dotterbloemen (Caltha palustris - Marsh Marigold) beginnen al weer te bloeien;
foto vanmiddag gemaakt langs het Spookverlaat.
Donderdag 21 maart 2007 - Stemgedrag over jacht op Malta

Ik had me voorgenomen Vogeldagboek altijd positief te laten zijn, de mooie dingen in de natuur te laten zien. Met nu en dan een kritische opmerking over ongewenste situaties of kwalijk gedrag. Vandaag begeef ik mij op het glibberige pad van de politiek. Ik kan niet anders, lees maar.

Op Malta, een zusterland, immers een lid van de Europese Unie, worden jaarlijks zo'n vijf miljoen trekvogels neergeknald of gevangen. (Ik praat nu even niet over Griekenland, Italië, Frankrijk.) De beelden van jagers die schouder aan schouder vogels afschieten die op hun reis naar het broedgebied, ook bij ons, op dat eiland willen uitrusten, doen niet onder voor die waarop zeehondjes worden doodgeknuppeld.

Smient200307
Smient man (Anas penelope - Eurasian Wigeon; male), nog even en ze zijn allemaal naar het noorden vertrokken. Dinsdag op de Starrevaart.

Tjiftjaf220307A
De tjiftjafs (Phylloscopus collybita - Northern Chiffchaff) daarentegen zijn volop teruggekeerd en gaan spoedig hun nestjes bouwen. Vanmiddag in het Prielenbos.

Pimpelmees220307
Ook deze pimpelmees (Parus caeruleus - Blue Tit) foerageerde in het Prielenbos.

Eerder deze week schreef ik over de resolutie die het Europees Parlement aannam waarbij de Maltese regering wordt gedaagd een halt aan de jagers toe te roepen. De Europese wetten en richtlijnen zijn op dit punt duidelijk: de voorjaarsjacht op Malta van eind maart tot eind mei is verboden.

Inmiddels is het stemgedrag van onze Europese vertegenwoordigers bekend. (Klik hier voor de stemmen van de Belgische Europarlementariërs.) Ik was geschokt. Ik weet heus wel dat sommige partijen niet erg natuur- en diervriendelijk zijn (vriendelijk gezegd).

Maar dat ze instemmen met deze brutale afslachting - nota bene in strijd met de regels die het parlement zelf heeft vastgesteld - geeft mij een hopeloos en radeloos gevoel. Van deze parlementariërs, onze volksvertegenwoordigers, mag, móét je toch een betere wereld verwachten?

Nederland heeft 27 Europarlementariërs, maar liefst 6 ontbraken er bij de stemmingen.

Voor de resolutie tegen de vogeljacht stemden: Erik Meijer (Socialistiese Partij), Bastiaan Belder en Johannes Blokland (Christen Unie/SGP), Thijs Berman, Emine Bozkurt, Dorette Corbey, Edith Mastenbroek en Jan Marinus Wiersma (PvdA), Kathalijne Maria Buitenweg en Joost Lagendijk (GroenLinks) en Elly de Groenen-Kouwenhoven (Europa Transparant).

Tegen de resolutie en dus voor de jacht stemden: Sophia in 't Veld (D66), Jules Maaten, Toine Manders en Jan Mulder (VVD), Bert Doorn, Maria Martens, Lambert van Nistelrooij, Ria Oomen-Ruijten en Corien Wortmann-Kool (CDA). Jeanine Hennis-Plasschaert onthield zich van stemming.