Veel broedvogels zijn inmiddels teruggekeerd uit hun warme overwinteringsverblijf, maar er zijn ook nog wintergasten aanwezig. Op deze fraaie lentedag was het dan ook gezellig druk op de Starrevaart met gaanders en komers. Vier geoorde futen, waarvan een nog in winterkleed, op de Meeslouwerplas een vijfde, hun gouden oorversieringen flonkerden in het zonlicht. Dat zijn vogels om van te houden, zo mooi. Tureluurs, er zaten er 11 op het eilandje, zijn minder fraai gekleurd, maar hun melancholische verdragende roep is aangenamer om te horen, en doet me bovendien denken aan m'n jeugdjaren in de Alblasserwaardse polders.
Zeker als je vogels van dichtbij ziet, zie je hoe fraai ze ontworpen zijn. Moet je eens een smient beeldvullend door de telescoop bekijken, hier is weefkunst aan te pas gekomen waar ze in Perzië jaloers op zouden zijn. En wat te denken van onze eigen knobbelzwanen?
Knobbelzwaan (Cygnus olor) met gehesen zeilen stuurt aan op de kijkhut.
|
|
Los van andere waarnemingen was die van twee zwartkopmeeuwen vandaag het opvallendst, die zie je niet elke dag. Jeanette had ze knap met haar telescoop tussen talloze andere meeuwen vandaan geplukt, als ze niet sliepen staken hun bloedrode snavels en zwarte koppen scherp af tegen het wit en grijs van hun lichaam. Verder o.m. gezien/gehoord: 7 kluten, 7 lepelaars, 3 zwarte ruiters, 2 kemphanen, 4 waterrallen rond de Kniplaan, 1 bonte strandloper, 7 rosse stekelstaarten, 2 zwarte zwanen, een juveniele kokmeeuw met een label aan de vleugels en de Hamble Point scholekster.
Niet alle brilduikers (Bucephala clangula) zijn al vertrokken naar hun broedgebieden, al lijkt deze man haast te hebben.
* Het paartje Wilckslechtvalken is nog steeds aanwezig: zaterdagmiddag zaten ze vlak bij elkaar op hoogspanningsmast 58.
* De hulstmerel zit volop te broeden op een paar meter van het keukenraam. Soms vliegt ze even naar de broodkruimels die ik in de tuin gooi of gaat ze bij buren op bezoek. Tweemaal kwam manlief op de rand van het lege nest staan, kennelijk is het een onervaren vader en wist hij niet dat van hem verwacht werd de eieren warm te houden. Er liggen vier eieren in het nest, sinds 16 maart, of wellicht een dag eerder. De broedtijd is 12 tot 14 dagen, dus op z'n vroegst 27 maart is de bevalling..... Meestal zo'n veertien dagen later vliegen de jongen uit. Dan moet ik zorgen dat de katten van de buren niet in de tuin komen!
|