Vogeldagboek©


Woensdag 7 mei 2003 - Flamingo en steltkluut

Een van de weinige keren dat ik met iemand op stap ga, was vandaag. Met mijn vogelvriend Luuk Punt naar de Oostvaardersplassen gereisd, ik mocht sturen, hij kent daar de weg en de vogelgeluiden. Luuk heeft ook genoteerd hoeveel soorten we gezien hebben, we kwamen op 84, en we zijn echt niet omgereden of een bosje ingedoken om dat aantal op te schroeven, het was gewoon een prima vogeldag, ook nog met veel zon!

Laat ik maar meteen de topics noemen: een grote karekiet, een steltkluut en een flamingo, ongeringd. De vogels zaten langs het Jan van den Boschpad, de westzijde van de Oostvaardersplassen. De flamingo voldeed niet geheel aan de beschrijvingen in mijn vogelboeken, niet zo veel zwart aan de snavel wat op een Chileense flamingo zou wijzen, lichte poten en snavel en donkere knieën, waarschijnlijk een nog niet geheel uitgekleurde jonge Europese flamingo.

Flamingo070503C
Een Europese flamingo (Phoenicopterus roseus) heeft roze poten en een roze snavel met zwarte punt, dit is waarschijnlijk een nog jonge vogel.
Flamingo070503A

Steltkluten zijn prachtige vogels, statig op hun hoge rode poten, ik heb ze in Frankrijk vaak in groepen zien vliegen, een bijzonder gezicht met die lange rode sprieten. Deze vogel bleef op grote afstand, maar het was een genot om hem door de telescoop te bewonderen. Tja, dan de grote karekiet, een echte Hollandse rietvogel, en omdat er weinig riet meer is zijn er weinig grote karekieten meer, zelfs in een groot moerasgebied als de Oostvaardersplassen is deze vogel zeldzaam geworden. Zijn luide karekiet-roep is onmiskenbaar en hoorden we al op grote afstand. De vogel vloog onrustig van wilg naar wilg en liet zich niet fotograferen.

Rekening houdend met de zonnestand waren we onze tocht begonnen langs de Oostvaardersdijk (die binnenkort voor drie jaar wegens werkzaamheden wordt afgesloten), bij een parkeerplaats was onze eerste stop en begon de dag uitstekend met een snor die zich luid zingend boven in de rietstengels liet bewonderen. Enkele baardmannetjes vlogen voorbij. Overal in dit gebied volop rietzangers en kleine karekieten. Bij de Lepelaarsplassen viel het aantal groenlingen op, daar ook de eerste grote zilverreiger, we zouden er een handvol zien, evenals twee kleine zilverreigers.

Grotezilverreiger070503
Grote zilverreiger (Casmerodius albus) bij de Knardijk, let op zijn sierlijke staartveren.

Verdere vermeldenswaardige waarnemingen: bontbek- en kleine plevieren, 5 Temmincks standlopers, groenpootruiters, gele kwikstaarten, een tapuit, 2 keizerganzen, bruine en 1 blauwe kiekendief, een ree en 2 vossen. Opvallend op deze dag: geen nachtegaal gehoord! Ook nog een geringde kluut, eens uitzoeken waar die geringd is.

Rietzanger070503
Rietzangers (Acrocephalus schoenobaenus) zijn talrijk in de Oostvaardersplassen.
Rietzanger070503B

Kleineplevier070503
Ook kleine plevieren (Charadrius dubius) met hun opvallende gele oogring zie je overal.

Zachteooievaarsbek070503
Vandaag niet zo erg op planten gelet, toch twee foto's gemaakt, van zachte ooievaarsbek boven (Geranium molle, above) en paarse dovenetel (Lamium purpureum, below) onder.
Paarsedovenetel070503
Paarsedovenetel070503A