De dag in Benthuizen begon goed (na regen en hagel) met opnieuw een grote gele kwikstaart op ons schuurdak en een toenemend aantal kleine zwanen in de Benthuizer Noordpolder: 154 (126 + 28). In De Wilck (ook nog het Benthuizense gedeelte) waren 2 grote zilverreigers elkaar doorlopend aan het jennen. Of waren het al schuchtere baltspogingen van een verliefde man?
Ook in de Barrepolder, de Westbroekpolder en de Geerpolder een grote zilverreiger. In de laatste polder zaten 420 kolganzen.
Steeds achtervolgde een grote zilverreiger (Casmerodius albus - Great Egret) een andere vogel. Vanmorgen gefotografeerd, vanmiddag waren ze nog bezig....
Op advies van Luuk naar park De Houtkamp in Leiderdorp gereden waar een vrijwel volkomen witte kauw bij de kinderboerderij rondzwerft. Dit noemt men leucisme: de overdracht van pigmenten naar de veercellen is verstoord. Bij albinisme worden geen pigmenten aangemaakt en is een dier volkomen kleurloos, oog het oog (dat is dan rood, van het bloed).
Deze leucistische kauw was wel erg wit. Vaak zie je vogels met een aantal geheel witte veren, geheel witte dieren zijn veel uitzonderlijker.
|
|
Nog een foto van de witte kauw (Corvus monedula - Western Jackdaw; leucistic).
Over wit gesproken: sommige vrouwen kuifeenden hebben zo veel wit boven hun snavel dat ze op een topper lijken. Aanvankelijk dacht ik dat dit een kuifeend was (15 november op de Starrevaart). Het verschil is lastig te zien, maar dit is toch een vrouw topper (Aythya marila - Greater Scaup; female) te zien. Voor foto van vrouw kuifeend zie Vogeldagboek 24 november.
Sjaak Schilperoort van de vwg Vlietland (Starrevaart) heeft nog eens op een rijtje gezet waarom dit een topper is: ronde kop (mede door het ontbreken van - de aanzet tot - een kuif), witte vlekken op de hals, warmbruine kleur, forse snavel die vloeiend in kop overgaat (geen steil voorhoofd), (vrij) doffe kleur van de iris en ontbreken van een lichte subterminale band op snavel.
|