Vogeldagboek©


Buizerd211106_oog
Poetsende juveniele buizerd (Buteo buteo - Buzzard; juvenile) vanmiddag langs de Vierheemskinderenweg.
Dat het een jonge vogel is, is o.m. te zien aan de lichte irissen (zie inzet), de witte zomen van de vleugelveren,
de lengtestrepen op de borst (adulte vogels: dwarsstrepen) en het ontbreken van een donkere band aan het einde van de staart.

Dinsdag 21 november 2006 - Loerende sperwer

Eerst hagel en regen, daarna heel lang een sperwer 'bestudeerd'. Het vrouwtje vloog over me heen toen ik naar de Starrevaarthut fietste. Daarna zat ze een half uur op de buizen om vervolgens op het schelpeneilandje neer te vallen. Er was verder niemand in de hut, geen geluiden dus en ze bleef dan ook een uur zitten.

Nou ja, zitten, zo'n vogel is een tijdbom. Geen seconde lijkt haar aandacht te verslappen, hooguit als ze haar veren aan het poetsen is. Maar verder loert ze doorlopend de omgeving af.

Zouden kieviten betere ogen hebben dan watersnippen? Diverse keren wilden kieviten op het eilandje landen maar dan bedachten ze zich en vlogen ze ergens anders heen: ze hadden het rovertje ongetwijfeld ontdekt.

Ook de meeste snippen lieten het schelpeneiland links liggen, sommige gingen toch vrij dicht bij de sperwer zitten. Niet gezien, uitdaging, argeloosheid?

Het gedrag van de sperwer was interessant om te zien. Als er een snip geland was, bleef ze eerst doodstil zitten. Als de snip dan eenmaal in de rusthouding stond, zakte ze zachtjes ineen, een 'aanvalshouding' zoals je bij katten ziet. Tweemaal haalde ze tevergeefs uit, de snippen hadden haar kennelijk (toch) in het oog.

Uiteindelijk vloog ze na een poetsbeurt recht op de hut af (even dacht ik dat ze door het luik naar binnen kwam vliegen!) en verdween ze naar het zuiden.

Sperwer211106A
Sperwer (Accipiter nisus - Sparrow Hawk; female) in aanvalspositie: watersnip gesignaleerd!.

Buizerd211106D
Nogmaals de juveniele buizerd (Buteo buteo - Buzzard; juvenile).

Verder op de plas duizenden vogels, geen 'bijzondere', wel 4 kluten en 10 scholeksters gezien. In de Benthuizer Noordpolder vanmorgen 142 (117+25) kleine zwanen, grote zilverreigers in de Oostbroekpolder, De Wilck en de Generale Polder. Daar trof ik opnieuw de juveniele purperreiger. Hoe lang nog? In De Wilck ook 1 slechtvalk. Later in Polder Nieuw Groenendijk 95 (71 + 24) kleine zwanen, maar in de Noordpolder zaten er toen geen meer, waarschijnlijk van dezelfde groep.

Sperwer211106E
Adulte vrouw sperwer (Accipiter nisus - Sparrow Hawk; female) op het schelpeneiland. Dit wijfje heeft opvallend veel witte veren op haar vleugels. In oktober heb ik daar een vrouw gefotografeerd die er slechts een paar had. Zou het dezelfde vogel zijn? Zijn dit ruiveren? Hoewel: de rui is in september voltooid. In mijn vogelboeken kon ik niets vinden over dit verschijnsel.
Voor de 'oplossing': zie Vogeldagboek 24 november.

Brilduiker211106A
Juveniele vrouw brilduiker (Bucephala clangula - Goldeneye; female juvenile). Waarom? Het is geen volwassen man (die is onmiskenbaar) en geen volwassen vrouw (die heeft o.a. gele snavelpunt). De fletse ogen duiden meer op jonge vrouw dan op jonge man (meestal fellere ogen), er is nog niets te zien van een witte kopvlek van een man, en bovendien heeft een vrouw een scherpe scheiding tussen bruin en wit onder de kop.

Rossestekelstaart101106
De mannen rosse stekelstaarten (Oxyura jamaicensis - Ruddy Duck; male) beginnen zachtjesaan weer op kleur te komen. De snavel wordt al wat blauwer, het roodbruin komt tevoorschijn. Foto 10 november op de Starrevaart.